Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


COVID-19 îi îndoliază pe palestieni : Moartea negociatorului șef Saeb Erekat

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a declarat trei zile de doliu după decesul lui Saeb Erekat, secretar general al Organizaţiei pentru eliberarea Palestinei şi fost negociator şef în tratativele de pace cu Israelul, informează dpa şi AFP. Saeb Erekat, în vârstă de 65 de ani, , era în stare critică de la jumătatea lunii octombrie în Spitalul universitar israelian Haddassah, situat în Eim Kerem, la periferia Ierusalimului.

Conducerea spitalului anunţase în urmă cu câteva zile că tratamentul în cazul lui Saeb Erekat era o "problemă uriaşă", dat fiind că avusese un transplant de plămâni în 2017, iar sistemul său imunitar era slăbit şi avea infecţii bacteriene.

Partidul Fatah a anunţat marţi decesul oficialului palestinian. Decesul a fost confirmat de parlamentarul israelian Ahmad Tibi, liderul formaţiunii israeliene Lista Arabă Unită. Drapelele palestiniene vor fi coborâte în bernă ca omagiu pentru Erekat. "Plecarea fratelui şi prietenului nostru, marele luptător dr. Saeb Erekat reprezintă o mare pierdere pentru Palestina şi poporul nostru şi suntem profund întristaţi de pierderea lui, mai ales în lumina circumstanţelor dificile cu care se confruntă cauza palestiniană", a scris Abbas într-un comunicat.

Emisarul ONU pentru Orientul Mijlociu, Nikolai Mladenov, i-a adus la rândul său un omagiu lui Erekat, într-un mesaj în memoria sa transmis pe Twitter. "V-aţi păstrat convingerea că Israelul şi Palestina pot convieţui în pace, nu aţi abandonat niciodată negocierile şi v-aţi susţinut cu curaj poporul. Ne vei lipsi, prietene", a comentat emisarul ONU. Decesul lui Saeb Erekat este o nouă lovitură pentru palestinieni, după blocajul prelungit din negocierile de pace cu Israelul şi impactul guvernului de dreapta al Israelului condus de Benjamin Netanyahu, notează dpa.
Erekat a fost în egală măsură un critic vocal al abordării de către preşedintele american în exerciţiu Donald Trump a politicii pentru Orientul Mijlociu, mai ales după recunoaşterea de către acesta, în decembrie 2017, a Ierusalimului drept capitală a Israelului şi după decizia de a muta ambasada SUA în acest oraş. El a condamnat de asemenea vehement normalizarea, în septembrie, a relaţiilor dintre Israel şi Emiratele Arabe Unite, respectiv Bahrein, calificând aceste acorduri drept "un pumnal otrăvit în spatele palestinienilor". 

Saeb Erekat, educat în Statele Unite şi Marea Britanie, a participat la aproape toate sesiunile de negocieri dintre palestinieni şi Israel, începând din 1991. În ultmele decenii, Saeb Erekat a fost o prezenţă constantă în presa occidentală, pledând pentru rezolvarea prin negocieri a conflictului israelo-palestinian prin soluţia coexistenţei a două state. Saeb Erekat s-a născut pe 28 aprilie 1955, în Ierusalim. Şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii în oraşul Ierihon, în Cisiordania. A studiat în străinătate, obţinând diplome de licenţă şi masterat în Relaţii Internaţionale la Universitatea din San Francisco (SUA) şi titlul de doctor la Universitatea Bradford din Marea Britanie. Saeb Erekat era şi cetăţean american.