Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Răzbunarea unei prințese: 25 de ani de la interviul BBC cu Diana

diana_bashir.jpg

Prințesa Diana intervievată de Martin Bashir în 1995
Interviul acordat de Prințesa Diana lui Martin Bashir acum 25 de ani produce și azi reverberații
Sursa imaginii: 
BBC

Canalul britanic de televiziune ITV a difuzat un documentar despre celebrul interviu BBC cu Prințesa Diana care a zguduit monarhia britanică și a dus la schimbări importante, chiar și după moartea ei la doi ani după aceea. ITV dezvăluie și modul în care a fost perfectat acel interviu, care ridică semne de întrebare.

Pe 20 noiembrie 1995 programul Panorama al BBC a difuzat interviul cu Diana, care la acea dată era despărțită, dar nu divorțată, de Prințul Charles, moștenitorul tronului britanic, interviu în care prințesa s-a destăinuit jurnalistului Martin Bashir.

Programul a fost urmărit de 23 de milioane de telespectatori care au aflat în detaliu despre căsătoria nefericită a Dianei, pe atunci una dintre cele mai faimoase femei din lume, despre infidelitatea lui Charles cu Camilla, actuala lui soție, ca și despre infidelitatea ei.

Ce a fost nou în acest documentar a fost modul în care Bashir a reușit să obțină acel interviu, secretul în care a fost pregătit, realizat, editat și precauțiile care au însoțit întregul proces  înainte de difuzare.

Pentru prima oară au vorbit în public cameramanul Tony Poole, cel care a filmat interviul, care a povestit cum echipa de patru a mers la reședința prințesei, care era singură în tot palatul ei și cum la un moment dat fiind întrebată de Bashir despre infidelitatea ei cu James Hewitt a cerut oprirea interviului și s-a sfătuit cu jurnalistul cum să răspundă la întrebare.

În documentar apare și graficianul Matt Wiessler, pe care Bashir l-a rugat să facă o copie a unui extras de cont fals, despre care s-a aflat ulterior că acesta l-ar fi arătat lui Charles Spencer, fratele Dianei, iar Wiessler ulterior a fost practic concediat de BBC după ce a povestit presei acest lucru.

Extrasul de cont fals cuprindea numele unui fost angajat al prințesei și dădea impresia că aceasta ar fi sub supraveghere de către serviciile secrete, extras despre care s-a aflat la doar câteva luni după difuzarea interviului.

Martin Bashir - acuzat

BBC a recunoscut însă abia recent de întâlnirea dintre Bashir și Spencer, dar a negat că jurnalistul ar fi încercat prin acel extras să forțeze obținerea unui interviu cu Diana.

Martin Bashir
Martin Bashir este în convalescență după o operație pe cord deschis și Covid-19
Sursa imaginii: 
BEN STEVENS

Spencer a cerut BBC zilele trecute să-și ceară scuze pentru comportamentul corporației, iar conducerea BBC a promis o anchetă independentă.

Bashir, care actualmente ocupă funcția de editor al departamentului programe despre religie al BBC, este convalescent după o operație pe cord deschis și Covid-19 și nu a comentat acuzațiile.

Cert este că acel interviu a fost, după opinia unanimă, unul dintre cele mai importante interviuri ale secolului XX, un prilej de răzbunare a prințesei Diana pentru umilințele la care a fost supusă de familia regală britanică.

Diana a murit într-un accident de mașină la Paris pe 31 august 1997 dar impactul ei a fost uriaș: familia regală a trebuit să se adapteze și să se schimbe într-o direcție pe care ar fi dorit-o prințesa, umanizându-se.

Charles, care a preluat recent de facto rolul de suveran de la mama sa, Regina Elisabeta, este căsătorit acum cu amanta cu care a înșelat-o pe Diana, dar și mai aproape de preocupările supușilor săi de rând.

Fiii Dianei, William și Harry, sunt și ei diferiți, departe de rigiditatea care domnea acum 25 de ani, iar Harry cu soția sa americană mulatră se vor retrage la sfârșitul anului din rolul de membri activi ai familiei regale.

Iar interviul BBC de acum 25 de ani mai produce și azi reverberații.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ