Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fraude la numărarea voturilor în Detroit? Fals!

detroit.png

Îmbulzeală la o secție de vot din Detroit, Michigan, 4 noiembrie 2020
Image source: 
Twitter via France24

Pe măsură ce buletinele de vot pentru alegerile prezidențiale din SUA erau numărate, președintele Trump a încercat incontinuu să discrediteze, fără niciun temei, legitimitatea multor voturi exprimate. În postările sale pe Twitter și într-un discurs televizat (din 5 noiembrie), președintele i-a acuzat direct pe lucrătorii de la un centru de votare din Detroit, Michigan că au interzis în mod ilegal observatorilor republicani să supravegheze numărătoarea. Ca argumente nu au fost prezentate decât câteva videoclipuri, care au circulat pe Twitter, în care ferestrele centrului respectiv erau acoperite. Reporterii France 24 demonstrează de ce declarațiile și acuzațiile președintelui nu au nicio bază reală:

Pe 4 noiembrie, utilizatorii Twitter au început să distribuie videoclipuri despre o altercație de la Centrul TCF din Detroit, unde se numărau buletinele de vot.

Unul din acestea, postat de utilizatorul Eric Gibbs, arată cum o mulțime de observatori filmează și încearcă să intre în camera în care se desfășura numărătoarea, ferestrele fiind acoperite cu bucăți de carton. O femeie țipă: „Dacă nu ai fi corupt, m-ai lăsa să intru în clădire”.

În descrierea postării utilizatorul spune: „Observatorii nu au fost lăsați să intre și ferestrele au fost acoperite în orașul Wayne, Michigan”. [observatorii sunt  persoanele numite sau cărora li se permite să asiste la numărarea voturilor pentru a asigura transparența].

Un alt videoclip, postat de reporterul Matt Fin surprinde aceeași scenă, doar că din interiorul camerei, unde cei care numără voturile acoperă ferestrele cu bucăți mari de hârtie albă.

„Conflictul de la centrul de numărare a buletinelor de vot din Detroit devine tot mai aprins”, scrie Fin.

Mai multe videoclipuri postate de Eric Gibbs arată cum ofițerii de poliție blochează ușile în timp ce mulțimea scandează „Opriți numărătoarea!”. De data aceasta în fața ferestrelor neacoperite.

 

Incident interpretat drept „ilegal” de președintele Trump

A doua zi, președintele Trump a redistribuit un articol al Breitbart News, un site de știri de extremă dreaptă cunoscut pentru publicarea unor povești dubioase, care insinuează că lucrătorii de la secția de votare încearcă să restricționeze transparența în ceea ce privește procesul de numărare a voturilor din Detroit.

De asemenea, el a citat incidentul într-un discurs din aceeași zi, spunând că cei care lucrează în centru „nu doreau ca cineva să asiste la numărare, chiar dacă aceștia erau observatori, observatori legali care trebuiau să fie acolo”.

Într-un alt tweet pe acest subiect, din 6 noiembrie, președintele a susținut că „OBSERVATORILOR nu li s-a permis sub nicio formă să-și facă treaba, și prin urmare, voturile numărate în această perioadă trebuie să fie clasificate drept VOTURI ILEGALE.”

 

Observatorii din Detroit nu erau împiedicați ilegal să asiste la numărătoare

În ciuda scenei confuze, rapoartele detaliate au adus lămuriri cu privire la videoclipurile controversate.

Detroit Free Press, cel mai mare cotidian al orașului, a raportat pe 4 noiembrie că unii observatori au fost împiedicați să intre în sală, deoarece numărul celor care se aflau deja în interior ajunsese la capacitatea legală maximă.

Statul permite participarea a 134 de observatori pentru fiecare grup politic (democrați, republicani și nepartizani), dar maximum 402 de concurenți simultan.

Potrivit ziarului, atât observatorii republicani, cât și cei democrați au fost ”împiedicați” să intre.

Ca răspuns la acest eveniment, biroul secretarului de stat din Michigan a publicat o declarație, postată pe Twitter de reporterul Matt Fin. Scrisoarea preciza că cei care au întâmpinat probleme de legitimitate aveau căi legale pentru a le aborda și a afirmat că procesul a fost „deschis și transparent încă de la început, cu un număr record de observatori republicani”.

De asemenea, ferestrele camerei respective au fost acoperite la ordinul avocatului orașului Detroit, Lawrence Garcia, după ce persoanele care numărau voturile au spus că s-au simțit inconfortabil când au fost filmate.

Într-o declarație a lui Garcia, postată pe Twitter de Fin, se spunea că „conform regulamentului, dacă ești în cameră, nu poți să faci poze sau să filmezi, doar mass-media poate face asta. Deci părea greșit să permitem oamenilor din afară să facă asta”.

Garcia a mai menționat că nu toate ferestrele au fost acoperite: „Nu este secret ce se întâmplă aici”.

În ziua incidentului, echipa de campanie a președintelui Trump a intentat o acțiune pentru a opri numărarea buletinelor de vot în Michigan și Pennsylvania. Într-o declarație a managerului de campanie, Bill Stepien, aceasta cerea „examinarea buletinelor de vot deschise și numărate în lipsa observatorilor republicani”.

Ulterior Joe Biden a fost declarat câștigător în Michigan, cu 50,5 % din voturi.

 

 

Traducere de Anda Costiuc, după France24

Editor: Șerban Georgescu