Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jill Biden, viitoarea primă doamnă a Statelor Unite: energică, optimistă, discretă

jill_biden.png

Jill și Jo Biden salută mulțimea la aflarea primelor rezultate ale scrutinului prezidențial, Wilmington, Delaware, 7 noiembrie 2020
Sursa imaginii: 
AFP via France24

O profesoară pasionată de engleză, viitoarea primă doamnă Jill Biden, soția lui Joe Biden, a spus deja că va continua să predea și să lucreze în domeniul educației. Un stil ce pare total opus actualei prime doamne, Melania Trump.

Dacă observați energia și ascultați discursul optimist al doamnei Jill Biden în timpul mitingurilor de campanie pentru alegerile prezidențiale americane, veți realiza că cea care va ajunge la Casa Albă pe 20 ianuarie nu va păși pe urmele actualei doamne a Statelor Unite, Melania Trump. În ultima perioadă una a fost omniprezentă, cealaltă s-a remarcat prin absență.

În februarie și martie, Jill Biden a impresionat când și-a asumat rolul de bodyguard pentru soțul ei, Joe Biden. În timpul a două întâlniri, sextagenara cu o siluetă de invidiat a intervenit în fața a doi activiști puțin prea intruzivi, chiar înainte de intervenția serviciilor de securitate.

La acea vreme, curajul și bunăvoința ei au fost aclamate pe rețelele de socializare, care vedeau deja în ea o anti-Melania. Între timp, actuala primă doamnă părea că refuză să-l țină de mână sau să-l îmbrățișeze în public pe Donald Trump.

 

„Nu este un trofeu”

Diferența de stil între cele două femei este observată și de criticii de modă. „Prin ținutele sale, Melania Trump a lăsat cei mai străluciți designeri să se exprime, adesea mult mai mult decât ea”, notează New York Times.

Pe de altă parte, Jill Biden, potrivit Vanessei Friedman de la The Times, "nu va folosi moda ca scut împotriva lumii. Nu va afișa stilul glamour și nu se va înarma cu branduri europene de aur. Cu siguranță nu este un trofeu de vitrină”.

Într-adevăr, viitoarea gazdă a Casei Albe a avertizat: va fi o primă doamnă activistă, atașată promovării educației și sănătății, fără a participa însă la ședințele de cabinet.

Dar asta va rămâne de văzut. „Este un fel de consilier șef”, a spus Ted Kaufman, un apropiat al lui Joe Biden, care coordonează echipa de tranziție.

Ea a fost cea care l-a convins să o aleagă pe Kamala Harris drept partener electoral.

 

„Într-adevăr o Primă Doamnă”

Profesoară pasionată de meseria ei, ea intenționează să continue să lucreze în calitate de profesor de engleză la Delaware Technical and Community College, unde a lucrat timp de 15 ani. „Pentru profesorii americani este o zi minunată: una de-a voastră va fi la Casa Albă, Jill va fi o primă doamnă grozavă, sunt foarte mândru de ea”, a spus Joe Biden, în seara victoriei sale prezidențiale.

Viitorul președinte al Statelor Unite, al 46-lea, care se definește drept „soțul lui Jill”, i-a admirat întotdeauna cariera.

Dr. Biden deține o licență, două masterate și un doctorat în educație la Universitatea din Delaware. „Predarea nu este doar ceea ce face ea, ci este chiar ea însăși”, a mai spus el.

Cea care aleargă de cinci ori pe săptămână este pe cale să devină prima doamnă care își urmează cariera profesională - doar Hillary Clinton exercitase funcția de senator după încheierea președinției soțului ei Bill.

„Va fi într-adevăr o Primă Doamnă a secolului XXI”, a comentat istoricul Katherine Jellison, profesor la Universitatea din Ohio, menționând că până acum nicio „FLOTUS” (First Lady of the United States – n.r.) nu a fost „autorizată” să ducă o viață profesională și de familie, așa cum fac astăzi majoritatea femeilor americane.

 

„M-a readus la viață”

În trecut, JillTracy Jacobs Biden, s-a ferit mult timp de lumina reflectoarelor. Ea este cea mai mare dintre cele patru fiice ale păriților ei și a crescut în Willow Grove, o suburbie din Philadelphia, Pennsylvania. Tatăl său era un angajat al băncii, care a devenit președinte al unei uniuni de economii și credit; mama ei a rămas acasă să-și crească copiii.

La 15 ani, Jill Biden a început să lucreze. „Am vrut să am proprii bani, propria identitate, propria mea carieră”, declara ea anul trecut.

În 1975, Jill l-a întâlnit pe Joe Biden, pe atunci un tânăr senator din Delaware care își pierduse prima soție și fiica de un an într-un accident de mașină, cu doi ani mai devreme. Cei doi fii supraviețuitori, Beau și Hunter, încă tineri, au fost cei care au sugerat ca tatăl lor să se căsătorească cu Jill, spune Joe Biden în memoriile sale. „M-a readus la viață” a scris acesta.

La acea vreme, Joe Biden se întorcea în fiecare seară la casa sa din Wilmington, Delaware, luând trenul de la Washington. Jill, care și-a întrerupt cariera pentru a-și crește fiica, Ashley, născută în 1981, și cei doi băieți, nu a manifestat prea mult interes pentru politică.

Clicul s-a produs în 2004, odată cu realegerea lui George W. Bush. Supărată, Dr. Biden și-a încurajat apoi soțul să candideze la președinție, patru ani mai târziu. Apoi a luat decizia de a-și asuma un angajament public pentru a-l susține. El devine în cele din urmă vicepreședinte alături de Barack Obama (2009-2017).

 

Discretă

În cei opt ani, în calitate de a doua doamnă, Jill Biden s-a împrietenit cu Michelle Obama. Împreună, ele lucrează la proiectul Joining Forces destinat sprijinirii familiilor militarilor. În același timp, Jill Biden continuă să predea la universitate. Și, pentru a fi cât mai discretă posibil, „Dr. B.” cere membrilor serviciului secret care o însoțesc să se îmbrace ca niște studenți și să poarte laptopuri.

În timpul aparițiilor sale, se străduiește să ofere o imagine mai profundă a soțului ei. Ea povestește în special cum Joe Biden și-a găsit puterea de a-și relua activitățile la Casa Albă, la doar câteva zile după moartea fiului său Beau, care a murit de cancer cerebral în 2015.

„A învățat să vindece o familie și în același fel, vindecăm o țară: cu dragoste, înțelegere, mici gesturi de bunătate, curaj și speranță de neclintit ”, explica ea în timpul campaniei, referindu-se la diferitele crize care afectează în prezent Statele Unite.

De asemenea, nu ezită să denunțe „calomnia” atunci când comentează recentele acuzații de corupție aduse de echipa Trump împotriva soțului ei Joe și a fiului ei Hunter, acuzat că a făcut afaceri dubioase în China și Ucraina.

Cu toate acestea, ea rămâne tăcută în fața acuzației de viol din anii 1990 făcută de o femeie, Tara Reade împotriva soțului ei, care neagă categoric acuzația.

 

Traducere de Anda Costiuc după France 24

Editor: Șerban Georgescu