Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Planurile glorioase ale lui Boris Johnson, puse sub semnul întrebării de Bruxelles și de Biden

boris_johnson.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Regatul Unit şi Uniunea Europeană probabil vor rata termenul stabilit pentru jumătatea lunii noiembrie pentru ajungerea la un acord comercial post-Brexit, întrucât discuţiile de la Londra pentru depăşirea blocajului actual sunt de aşteptat să continue până la finalul săptămânii, au anunţat surse europene şi britanice, citate de Reuters. Între timp, un avertisment primit de Londra de la președintele American ales îl pune într-o situație dificilă pe premierul Boris Johnson care miza pe un accord commercial solid cu Statele Unite, în caz de eșec al negocierilor cu Bruxellesul. 

Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană la 31 ianuarie acest an și în prezent se află într-o perioadă de tranziţie, până la 31 decembrie, timp în care Bruxellesul şi Londra profită pentru a negocia un acord privind viitoarea lor relaţie, în special cea comercială, cu speranţa că ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2021. Ca un semn al eforturilor celor două părţi de a ajunge la un acord, este de aşteptat ca negociatorii să prezinte un text de compromis la jumătatea săptămânii viitoare. ''Adevăratul termen-limită este finalul săptămânii viitoare'', a declarat un alt diplomat european apropiat dosarului Brexit, fapt confirmat şi de un diplomat de la Londra. În absenţa unui asemenea acord, viitoarea relaţie comercială dintre UE şi Regatul Unit va fi guvernată de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului. 

Între timp, preşedintele-ales al SUA, Joseph Biden, l-a avertizat pe premierul britanic, Boris Johnson, că nu va accepta ca iniţiativele asociate retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană să afecteze Acordul de pace din Vinerea Mare, în timpul unei discuții telefonice avute acum câteva zile. Surse politice de la Londra şi Washington citate de postul BBC News şi de cotidianul Financial Times, spun că Biden a insistat ca retragerea Marii Britanii din Uniune nu trebuie să afecteze procesul de pace din Irlanda de Nord. Încă din septembrie, democratul spunea că orice viitor tratat comercial bilateral depinde de respectarea Acordului din Vinerea Mare, care a instaurat pacea în Irlanda de Nord, și îl califica pe Boris Johnson drept "o clonă fizică şi emoţională" a lui Donald Trump. Actualul preşedinte republican al SUA a susţinut retragerea Marii Britanii din UE şi a promis Londrei un acord comercial avantajos iar Johnson vrea să modifice unele clauze ale Acordului Brexit pentru a evita controale vamale între provincia britanică Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii.

Dacă ar modifica Acordul Brexit, există însă riscul reinstituirii controalelor la frontiera dintre Irlanda de Nord şi Irlanda, stat membru UE. Deocamdată, Camera Lorzilor a respins proiectul de lege elaborat de Guvernul Boris Johnson în sensul modificării unor clauze ale Acordului Brexit, așa numitul Proiect al Legii Pieţei Interne care conţine clauze care ar anula statutul special al provinciei britanice Irlanda de Nord în relaţiile comerciale cu Uniunea Europeană. Proiectul modifica practice Acordul Brexit care conferea un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord, pentru a evita apariţia controalelor la frontieră şi a menţine Acordul de pace din Vinerea Mare. În pofida înfrângerii, Guvernul Boris Johnson vrea să retrimită proiectul de lege în Camera Comunelor.