Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vasile Goldiș, gazetar, politician și unionist

vasile_goldis.jpg

Vasile Goldiș, 1862-1934
Image source: 
http://www.muzeulvasilegoldis.ro/

În 12 noiembrie 1862, în satul arădean Mocirla, venea pe lume unul dintre cei mai importanți lideri ai românilor ardeleni: Vasile Goldiș. El avea să devină una dintre cele mai importante figuri ale Marii Uniri.

Vasile Goldiș s-a născut într-o familie de preoți ortodocși. Tatăl său, Isaia, era cleric, la fel ca și ambii săi bunici. Unul dintre unchii săi, Iosif Goldiș, avea să devină episcop ortodox al Aradului.

Vasile Goldiș a învățat în satele Cermei și Pădanul Nou, unde a deprins limbile maghiară și germană. Mai apoi, a urmat cursurile Liceului Teoretic din Arad. În 1881, a primit o bursă din partea Episcopiei Ortodoxe a Aradului și a putut studia Literele și Filosofia la Universitățile din Budapesta și din Viena.

În 1885, după absolvire, Vasile Goldiș a fost numit profesor la Liceul Eotvos din Budapesta. S-a transferat la Caransebeș, apoi în Brașov. În acest oraș, a devenit membru, din 1890, al societății culturale Casina Română, iar din 1893, al Partidului Național Român.

Din 1901, s-a stabilit la Arad, unde unchiul său l-a numit secretar al Episcopiei ortodoxe și director al Școlii Superioare de Fete. În anul 1905, a fost ales în conducerea Partidului Național Român, care a impus acestei formațiuni o nouă linie politică, cea a activismului.

Drept urmare, în 1906, Vasile Goldiș a fost ales deputat în Parlamentul din Budapesta. S-a făcut remarcat prin ardoarea cu care a apărat drepturile românilor. În consecință, la alegerile din 1910, Guvernul din Budapesta a făcut presiuni pentru a împiedica realegerea sa.

Vasile Goldiș a revenit la Arad, unde a devenit directorul ziarului Românul, una dintre cele mai importante publicații din Transilvania. În anul 1916, a refuzat să semneze declarația de fidelitate cerută de Guvernul din Budapesta în contextul intrării României în Primul Război Mondial. De aceea, autoritățile maghiare au suspendat apariția ziarului, până în 1918.

În acel an, Vasile Goldiș a devenit unul dintre cei mai activi lideri ai românilor ardeleni. A luat parte la Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia. A fost ales apoi ca deputat în Marele Sfat Național Român, care era Parlamentul Transilvaniei, apoi a devenit membru al Guvernului regional, Consiliul Dirigent al Transilvaniei.

A plecat spre București împreună cu episcopii Iuliu Hossu și Miron Cristea pentru a duce Regelui Ferdinand I hotărârea de Unire a Transilvaniei cu Regatul României.

A fost numit ministru fără portofoliu, responsabil cu problemele Transilvaniei, în Guvernul din București. Din 1919, a fost ales membru de onoare al Academiei Române.

Vasile Goldiș a fost ales de mai multe ori deputat din partea Partidului Național Român în Parlamentul din București. În 1926, s-a opus fuziunii dintre Partidul Național Român și Partidul Țărănesc și a condus un congres al dizidenților, care l-au ales președinte al grupării rebele.

În această calitate, în 1926, Vasile Goldiș a devenit ministru al Artelor și Cultelor în Guvernul Averescu, ceea ce i-a adus adversitatea lui Iuliu Maniu. În această calitate, a negociat Concordatul cu Vaticanul.

Acțiunea politică a lui Vasile Goldiș a fost un eșec. S-a retras din viața publică. A murit în 1934, la Arad. Regele Carol al II-lea i-a organizat funeralii naționale.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 12 noiembrie 2020