Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


După victoria lui Biden, dezbinare profundă în Partidul Democrat

democrati.png

Alexandria Ocasio-Cortez, considerată lidera aripii stângi a Partidului Democrat, Washington, 15 iulie 2019
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Chiar dacă democrații se bucură de victoria lui Joe Biden la alegerile prezidențiale din SUA, ei nu își ascund dezamăgirea cu privire la rezultatele din Congres, unde sperau să devină majoritari. Aripa dreaptă și aripa stângă a partidului se acuză reciproc.

Democrații sperau la un val albastru prin care să-și consolideze controlul asupra Camerei Reprezentanților și să preia controlul Senatului. Dar seara de 3 noiembrie le-a spulberat rapid așteptările: cu o egalitate perfectă între senatorii democrați și republicani și cu două scrutinuri speciale care vor urma în Georgia, este puțin probabil ca situația din Senat să se schimbe. Totuși Grand Old Party (GOP) a reușit să recupereze anumite locuri în Camera Reprezentanților, slăbind majoritatea democrată de acolo.

Acuzațiile nu au întârziat să apară. Pentru mulți oficiali democrați, vinovați sunt aleșii care susțin cele mai puternice idei din stânga, precum reprezentantul New Yorkului Alexandria Ocasio-Cortez.

Într-o conferință telefonică desfășurată la două zile după alegeri, democrații aleși și-au spus ofurile: reprezentanta Floridei Debbie Mucarsel-Powell și reprezentantul Texasului Marc Veasy, printre alții, s-au plâns, potrivit CNN , de atacurile candidaților republicani pe care i-au numit „socialiști”. Prima a pierdut în fața adversarului său republican, dar al doilea a reușit să-și salveze locul.

Cel mai dur atac a venit de la fostul guvernator al statului Ohio, John Kasich. Adversar acerb al lui Donald Trump, acesta din urmă a ales să-l susțină pe Joe Biden la alegerile prezidențiale și acum este de așteptat să fie numit în cabinetul viitorului președinte.

"Democrații trebuie să explice extremei drepte că ei au plătit costul alegerilor", a declarat el sâmbătă, 7 noiembrie, la CNN, referindu-se la proiectul Medicare For All.

 

AOC acționează împotriva aripii moderate a Partidului Democrat

Dimpotrivă, membrii aripii stângi a Partidului Democrat au susținut că ei au contribuit la mobilizarea bazei electorale a partidului pentru alegerea lui Joe Biden și pentru salvarea locurilor în Congres.

"Toți democrații aleși, sau cei care sunt pe punctul de a fi realeși într-un anumit district au sprijinit proiectul de lege Medicare For All. Absolut toți", a răspuns liderul aripii stângi, Alexandria Ocasio-Cortez, care l-a susținut pe Bernie Sanders la alegerile preliminare.

„AOC”, așa cum o numește mass-media, îl avertizează pe președintele ales Joe Biden: „Perioada de tranziție va indica dacă administrația (lui Joe Biden) adoptă o abordare mai deschisă (față de ideile aripii stângi) sau dimpotrivă. (...) Nominalizările făcute în timpul tranziției transmit un mesaj. Ele spun cine, potrivit administrației, are merite pentru aceastî victorie", a spus ea într-un interviu publicat în New York Times.

Regretând lipsa de sprijin în cadrul partidului său, unde spune că a fost considerată „dușmană”, Alexandria Ocasio-Cortez subliniază că tinerii activiști imigranți au făcut posibilă victoria în Arizona și Nevada, că cetățenii de culoare din Detroit și Atlanta au făcut posibilă victoria în Michigan și, eventual, în Georgia, iar militanții din Philadelphia au făcut posibilă victoria în Pennsylvania.

În ultimii doi ani coabitarea a fost dificilă în Camera Reprezentanților. În loc să lucreze împreună, membrii Partidului Democrat susținut de președintele Camerei inferioare, Nancy Pelosi, și aripa stângă condusă de Alexandria Ocasio-Cortez se priveau răutăcios. Cu o majoritate restrânsă, vor învăța democrații să lucreze împreună?

 

Joe Biden  vorbește despre „rasismul sistemic” în Statele Unite

Deocamdată, fostul vicepreședinte al lui Barack Obama nu a prezentat strategia pe care intenționează să o adopte odată instalat în Casa Albă. Cu toate acestea, el a făcut apel la unitate în timpul discursului de după anunțarea victoriei, transmițând un semnal către aripa stângă, mai ales atunci când a vorbit despre „rasism sistemic” în sistemul de justiție și în societatea americană.

De asemenea, s-a străduit să includă în programul său un anumit număr de propuneri emise de Bernie Sanders, în special pentru planul climatic care prevede neutralizarea carbonului din Statele Unite până în 2050, sau promisiunea de a crește salariul minim la 15 dolari pe oră - așa cum tocmai s-a votat în Florida.

Bernie Sanders, candidat democrat învins de Hillary Clinton în 2016 și de Joe Biden în 2020, nu a omis să sublinieze că această chestiune a salariului minim ar putea fi cheia unei duble victorii democratice în Georgia în timpul alegerilor senatoriale care vor avea loc în ianuarie.

"47% dintre lucrătorii din Georgia câștigă mai puțin de 15 dolari pe oră și 71% dintre alegătorii din Georgia susțin creșterea salariului minim. Dacă democrații vor prelua Senatul, vom ridica salariul minim de la 7,25 dolari pe oră la un salariu decent de cel puțin 15 dolari pe oră", a scris el pe Twitter seara.

 

Traducere de Anda Costiuc după France 24

Editor Șerban Georgescu