Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


COVID-19 | K. Iohannis: Avem primele confirmări că măsurile care s-au luat au dat rezultate

iohannis.jpg

Sursa imaginii: 
site-ul Administrației Prezidențiale

"Deja măsurile luate de Guvern acum câteva săptămâni, care au dus la dezbateri de tot felul, deja dau primele rezultate. Cu siguranță ați observat că acum 3-4 săptămâni numărul de cazuri creștea foarte mult. Acum deja suntem deja în a treia săptămână când numărul maxim e de 10.000 și multe zile când numărul e sensibil sub 10.000", a declarat astăzi președintele Klaus Iohannis, în cadrul videconferinței cu prefecții, pe tema pandemiei COVID-19.

 

Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis: 

  • Este evident cel mai important lucru să luăm măsurile care se impun pentru a îngrădi răspândirea pandemiei, Pe primul loc pentru noi toți e sănătate românilor. Însă pentru asta e nevoie de măsuri care vin din două zone: prima zonă e zona de protecție. Sunt măsuri care au fost luate din fericire de câtva timp de Guvernul Orban. 
  • Al doilea pachet mare de măsuri se referă la mobilitate. Trebuie să luăm măsurile adecvate, care se impun la momentul respectiv pentru a reduce mobilitatea.
  • Deja măsurile luate de Guvern acum câteva săptămâni, care au dus la dezbateri de tot felul, deja dau primele rezultate. Cu siguranță ați observat că acum 3-4 săptămâni numărul de cazuri creștea foarte mult. Acum deja suntem deja în a treia săptămână când numărul maxim e de 10.000 și multe zile când numărul e sensibil sub 10.000.
  • Avem primele confirmări că măsurile care s-au luat au dat rezultate.
  • Știm cu toții că evoluția pandemiei e diferită. Acolo unde au fost multe cazuri noi s-au luat măsuri mai bune. Avem localități care au fost trecute în regim de carantină, altă măsură n-a mai dat rezultate.
  • Noul set de măsuri luate în plan național sunt bine gândite, sunt măsurile corecte și sunt măsuri de la care așteptăm rezultate în maxim două-trei săptămâni.
  • Avem primele rezultate încurajatoare de limitare a extinderii, după primul set s-a luat al doilea set pentru că numărul de bolnavi cu cazuri grele a crescut prea mult.
  • Aceste măsuri trebuie implementate ferm, corect, clar și explicate. Mă aștept de la dvs. cei din prefectură, poliție, jandarmerie, să fiți foarte fermi. Aici nu este vorba de măsuri politice ca să aratăm că știm ce vrem să facem, sunt măsuri absolut necesare de sănătate publică. În joc este viața multor români.
  • Așadar, fermitate, claritate, până când toată lumea înțelege că aceste măsuri trebuie respectate. Știu că nu sunt măsuri populare. Nimeni nu-i fericit dacă i se spune că nu poate să circule noaptea sau dacă li se spune părinților că școala va fi online. 
  • Dar aceste măsuri au fost discutate cu experții, fără ele nu putem merge mai departe.