Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rusia contraatacă în dosarul otrăvirii lui Navalnâi

 Ministrul de Externe al Rusiei, Sergei Lavrov, a sugerat joi că opozantul rus Alexei Navalnîi ar fi putut fi otrăvit în Germania sau în avionul cu care a fost dus în capitala germană, relatează Reuters. Într-un contraatac împotriva sancțiunilor europene în acest dosar, șeful diplomației ruse a anunțat că mai mulți colaboratori ai liderilor Franţei şi Germaniei vor fi vizaţi de represaliile pe care Rusia le pregăteşte ca răspuns la presiunile Uniunii Europene din cauza presupusei otrăviri a opozantului Aleksei Navalnîi, relatează AFP şi Reuters.

„Avem toate motivele să credem că tot ceea ce i s-a întâmplat lui Navalnîi şi cum a ajuns agentul toxic în corpul său s-ar fi putut întâmpla în Germania sau în avionul în care a fost urcat şi trimis la clinica Charite”, a declarat Sergei Lavrov într-o nouă conferinţă online. Disidentul Aleksei Navalnîi, căruia i s-a făcut rău în timpul unui zbor din Siberia spre Moscova pe 20 august şi a fost transportat cu avionul la Berlin, a fost tratat în spitalul Charite din capitala Germaniei, timp de 32 de zile și a fost externat în septembrie. Probele de sânge prelevate de la Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, au confirmat prezenţa agentului neurotoxic Noviciok, a anunțat Organizaţia globală pentru interzicerea armelor chimice. Rusia a negat însă systematic orice implicare.

Pe de altă parte, Lavrov a declarat că Rusia va anunţa în curând răspunsul la sancţiunile Uniunii Europene. "Dat fiind faptul că sancţiunile (europene) vizează responsabili ai administraţiei prezidenţiale ruse, sancţiunile luate de noi ca represalii vor fi similare. Ele sunt decise şi îi vom informa în curând pe colegii noştri francez şi german", a declarat în faţa presei ministrul rus de Externe. El a precizat că sancţiunile vor viza "cadre de conducere din aparatele de lucru ale liderilor Germaniei şi Franţei", fiind fără îndoială vorba de Palatul Elysée şi de cancelaria germană, deoarece Parisul şi Berlinul au fost motoarele adoptării de măsuri împotriva Rusiei.
Uniunea Europeană a dezvăluit în octombrie o listă de şase personalităţi sancţionate ca reacţie la presupusa otrăvire a lui Aleksei Navalnîi cu un agent neurotoxic din familia Noviciok, detectat de Germania, unde opozantul a fost spitalizat în stare gravă. Printre oficialii ruşi sancţionaţi se numără şeful Serviciului Federal de Securitate şi prim-adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale ruse.
Opozantul, care s-a afişat din nou pe reţelele de socializare şi speră la o restabilire totală, vrea să revină în Rusia după recuperarea sa din Germania.
În aceeaşi conferinţă de presă de joi, Lavrov a mai declarat că toată lumea va avea de câştigat dacă noul tratat START dintre Moscova şi Washington, privind controlul armelor nucleare, va fi prelungit fără precondiţii, dar a adăugat că este bine să se aştepte clarificarea situaţiei politice din SUA. De asemenea, şeful diplomaţiei ruse şi-a exprimat convingerea că politica externă a SUA sub Joe Biden va fi similară cu cea din timpul preşedintelui Barack Obama, în special în privinţa Iranului şi schimbărilor climatice. Lavrov a afirmat totodată că diplomaţi din Franţa şi SUA sunt aşteptaţi în curând la Moscova pentru a discuta despre conflictul din Nagorno-Karabah, unde s-a ajuns, prin medierea Rusiei, la un acord de încetare a focului care garantează avansul teritorial al Azerbaidjanului în regiune, unde trupele azere s-au luptat cu forţele etnicilor armeni în ultimele şase săptămâni.