Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Premierul Poloniei amenință cu blocare prin veto a bugetului UE dacă fondurile vor fi condiționate de respectarea statului de drept

premier_polonia.jpg

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki
Image source: 
Facebook/Mateusz Morawiecki

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a transmis o scrisoare adresată principalelor instituții ale EU prin care amenință să blocheze prin veto adoptarea bugetului multianual al Uniunii 2021 – 2027 dacă nu se va renunța la condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept. "Mecanismul instituit de UE este bazat pe criterii arbitrare și motivate politic.", spune Mateusz Morawiecki.

Mateusz Morawiecki a transmis o scrisoare adresată principalelor instituții ale EU prin care amenință că blochează prin veto adoptarea bugetului multianual al Uniunii 2021 – 2027 dacă nu se va renunța la condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept, transmite Reuters, potrivit G4Media.ro. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a confirmat primirea scrisorii din partea Poloniei.

Scrisoarea, similară cu cea transmisă anterior și de premierul maghiar, Viktor Orban, a fost transmisă președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintelui Consiliului European, Charles Michel, și Germaniei, care deține președinția semestrială rotativă a Uniunii.

”A accepta acest mecanism ar însemna să fim de acord cu dublul standard în ceea ce privește tratamentul aplicat statelor membre UE. (...)  În consecință, Polonia nu poate accepta această versiune a mecanismului, care va institui prevalența criteriilor politice și arbitrare”, a punctat șeful guvernului de la Varșovia, într-o postarea pe pagina sa de facebook.


Image source: 
Facebook/Mateusz Morawiecki

La începutul acestei săptămâni și prim-ministrul ungar, Viktor Orban, şi-a oficializat într-o scrisoare ameninţarea de a exercita dreptul de veto împotriva bugetului UE şi a planului european de relansare, dacă se menţine proiectul de a condiţiona fondurile de respectarea statului de drept.