Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sandu a îndemnat alegătorii să voteze schimbarea, iar Dodon a organizat un miting, în ultima zi a campaniei electorale

oameni_masti.jpg

Sursa imaginii: 
RFI/Valeria Vițu

În R.Moldova, astăzi este ultima zi a campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale. Sâmbătă va fi ziua tăcerii, iar duminică peste 3 mln de moldoveni sunt așteptați la urne să-și aleagă viitorul președinte. Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a îndemnat vineri cetățenii moldoveni să iasă într-un număr cât mai mare la alegeri și să voteze pentru schimbarea destinului R.Moldova. De partea sa, candidatul independent, Igor Dodon, susținut de Partidul Socialiștilor, a ales, în ultima zi de campanie, să desfășoare un marș și miting, în centrul Chișinăului. Mii de oameni au participat la manifestație, fără a purta măști și a respecta distanța socială, asta chiar dacă, joi, a fost înregistrat un nou record de îmbolnăviri cu coronavirus, peste 1300 de cazuri.

Președinta PAS, Maia Sandu, fostul premier moldovean, care a câștigat primul tur de scrutin, a venit astăzi cu un apel către cetățeni, menționând că prin votul de duminică ”vom alege ca statul să nu mai apere hoții, ci să lucreze pentru oameni”. ”Voi lupta cu toate armele împotriva corupției și a hoției. De aceea vă cer votul. Am nevoie de un mandat puternic, am nevoie de puterea voastră pentru a câștiga această luptă. Duminică, 15 noiembrie, corupția va fi înlocuită de transparență, cumetrismul va fi înlocuit de competență, minciunile și manipularea vor fi înlocuite de adevăr”.

Maia Sandu a venit cu un mesaj și pentru cei care încearcă ”să fraudeze alegerile”. ”Toți deputații care îl slujesc pe Igor Dodon, dar și alți angajați la stat, să nu credeți că puteți frauda aceste alegeri, fără consecințe. Avem exemple că cei care fraudează alegerile, nu au nici un viitor. Plahotniuc este fugar, abadonându-i pe toți cei care l-au protejat. Igor Dodon va face la fel, iar voi veți rămâne responsabili de fraudele la care ați participat de dragul lui Dodon. Cetățenii R.Moldova știu ce vor. Ei s-au săturat de Igor Dodon, de minciunile și ura lui. Era Plahotniuc-Dodon s-a terminat. Duminică oamenii vor spune clar ce vor. Și această dorință este sfântă. Nu riscați cu propriul viitor, respectați voința cetățenilor”, susține Maia Sandu.

Câteva mii de oameni au mărșăluit de dimineață în centrul orașului, iar ulterior au participat la un miting, în susțineare lui Igor Dodon. ”Moldova pentru Dodon”, ”Victorie”, ”Dodon președintele nostru” au tot scandat participanții la mitingul care a durat doar jumătate de oră. 

”Peste 20 de mii de concetățeni s-au deplasat în marșuri pe străzile capitalei și ale tuturor centrelor raionale ale Republicii Moldova întru susținerea candidaturii mele la funcția de președinte al țării, dar și a echipei mele. Ei și-au făcut alegerea: au pledat pentru pace și stabilitate în Moldova. Anume ei și alte sute de mii de concetățeni păstrează și apără statalitatea și independența Patriei noastre. Ei s-au deplasat nu pentru a provoca haos, ci pentru a-și exprima opinia, pașnic și responsabil. Au mers în liniște, fără a face dezordine și provocări, fără ca să blocheze circulația rutieră”, declară Dodon.

Comisia Electorală Centrală atenționează că, vineri, este ultima zi în care candidații la funcția de președinte al Republicii Moldova mai pot face agitație electorală. 

”Agitaţia electorală este strict interzisă în ziua alegerilor şi cea precedentă ei. În aceste zile nu este permisă nici apariţia candidaţilor în alegeri la emisiuni televizate sau radiofonice. Menționăm că interdicţia respectivă nu se referă la informaţiile deja plasate pe internet şi pe afişele expuse anterior”. De asemenea, concurenții electorali nu pot efectua virări în/din contul cu mențiunea ”Fond electoral”.

Observatorii Promo-Lex semnalează mai multe încălcări

Utilizarea resurselor administrative, implicarea cultelor religioase în campania electorală a unui candidat, folosirea fondurilor financiare și materiale nedeclarate, dar și încălcarea restricțiilor stabilite de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică. Sunt doar câteva constatări ale Misiunii de Observare Promo-LEX. Observatorii sesizează repetat lipsa reglementărilor legale explicite și exhaustive în Codul electoral privind desfășurarea turului al doilea de scrutin.

Misiunea de observare atenționează asupra unui caz ”ce ar putea fi interpretat drept folosire de către concurentul Igor Dodon a fondurilor financiare și a materialelor nedeclarate. Este vorba despre posibila tipărire a ziarelor de campanie, într-un număr mai mare decât cel prevăzut în datele de tipar, precum și la o altă tipografie decât cea indicată în publicație”. ”Chiar dacă data tipăririi indicată pe ziar și cea a facturii eliberate pentru prestarea serviciilor este 9 noiembrie 2020, cel puțin o poză din publicație, pare a fi făcută la conferința de presă din 10 noiembrie 2020 a președinților și vicepreședinților de raion în susținerea candidatului Igor Dodon. Suplimentar, în sediul tipografiei Universul au fost depistate cel puțin două exemplare de ziare tipărite în perioada de dinaintea primului tur al alegerilor. Or, potrivit informației raportate la CEC, în perioada campaniei electorale pentru alegerile din 1 noiembrie 2020 candidatul Igor Dodon nu a printat la tipografia Universul ziare sau alte materiale promoționale”.

Totodată, observatorii s-au referit și la încălcarea restricțiilor stabilite de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, în timpul mai multor evenimente, desfășurate în susținerea lui Dodon. Este vorba despre organizarea unui marș la Bălți la care au participat peste 200 de persoane, marșuri automobilistice cu implicarea a peste 450 automobile. Totodată, astăzi, mii de oameni a venit la manifestația de la Chișinău.  

Observatorii au mai raportat două situații de implicare a cultelor religioase în campania electorală a candidatului Igor Dodon. În plus, în jur de 25 de mii de euro au fost neraportați de către cei doi concurenți electorali. 

Totodată, Misiunea de Observare Promo-LEX trage un semnal de alarmă privind creșterea, comparativ cu scrutinele precedente, a numărului de persoane ce au votat la domiciliu, în primul tur de scrutin. ”Atenționăm asupra a cel puțin patru cazuri de colectare a cererilor de votare la locul aflării de către persoane neautorizate: în trei cazuri este vorba de persoane raportate ca fiind agitatori ai candidatului Igor Dodon, iar într-un caz – lucrători ai oficiului poștal”.

Cazurile de discurs de ură și instigare la discriminare au afectat și campania electorală din turul doi de scrutin.

În turul II, același număr de secții de votare în diasporă

Ministerul de Externe de la Chișinău precizează că, în turul II de scrutin, în străinătate, vor fi deschise 139 de secții de votare, ca în primul tur. Dar, vor fi mai multe cabine de vot, mai mulți membri ai secțiilor de votare, iar buletine -  cu 115 mii mai multe în diasporă, decât acum două săptămâni. În primul tur, peste 149 de mii de moldoveni din străinătate au mers la urne, o prezență record. Unele secții și-au schimbat adresele, iată de ce autoritățile îndeamnă moldovenii din diasporă să se asigure din timp unde vor vota. Secțiile din Strasbourg și Baku vor avea un regim special de activitate. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre ultima zi a campaniei electorale a alegerilor prezidențiale din R.Moldova