Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Polonia și Ungaria amenință cu vetoul adoptarea noului buget al UE

123286297_376491560362046_72072984304160183_o.jpg

Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei
Sursa imaginii: 
Mateusz Morawiecki | Facebook

Săptămâna trecută Parlamentul European și Consiliul ce reprezintă cele 27 de state UE au ajuns la un consens asupra mecanismului pentru statul de drept. Acesta ar urma să fie aplicat conform principiului condiționalității și va fi armonizat cu alocarea fondurilor UE pentru statele membre, în schimbul respectării standardelor europene cu privire la statul de drept.

Principalele state UE vizate de acest mecanism ar fi Polonia și Ungaria, față de care Uniunea Europeană a declanșat în anii precedenți proceduri de sancționare legală și politică. Ieri premierul Poloniei Mateusz Morawiecki a dat un răspuns dur Uniunii Europene, amenințând cu vetoul următorul buget de 7 ani al Uniunii Europene.

Răspunsul lui Morawiecki s-a făcut așteptat din cauza tulburărilor sociale și politice prin care trece Polonia în ultimele săptămâni, tulburări legate de protestele împotriva legii anti-avort sau violențele extremiștilor din timpul Marșului Independenței de pe 11 noiembrie. Așadar, chiar și aceste tulburări au tangențe cu calitatea statului de drept în Polonia, dacă ar fi să urmărim în profunzime procesele politice de redefinire sau interpretare a normelor de drept în Polonia în ultimii ani, procese care au exacerbat revendicările multor polonezi pe aceste subiecte.

Amenințarea cu supunerea vetoului asupra noului buget al UE pentru următorii șapte ani a fost lansată încă de pe 6 noiembrie. La nivel instituțional, Polonia a dat un prim răspuns Uniunii Europene prin ministrul său de externe, Zbigniew Rau, care săptămâna trecută în compania omologului său maghiar, Peter Szijjarto, a declarat că cele două state nu vor accepta existența și aplicarea noului Mecanism pentru Statul de Drept. Cele două capitale, au declarat printre altele că vor urmări în parteneriat acest important proces și că își vor coordona îndeaproape pozițiile vizavi de această ”condiționalitate motivată ideologic a UE [...] folosită drept șantaj politic.” (P. Szijjarto).

Mecanismul, care încă trebuie confirmat printr-un vot final în Parlamentul European, va fi aplicat în conformitate cu deciziile luate în Consiliul Statelor Membre UE prin majoritate calificată și nu prin unanimitate. Astfel, UE va putea sancționa derapajele cu privire la statul de drept prin înghețarea fondurile UE, de exemplu în cazul în care este amenințată independența sistemului judecătoresc. Polonia ar fi prima vizată în acest caz.

Ieri, premierul polonez s-a adresat Uniunii Europene printr-o postare pe pagina sa oficială de Facebook, acolo unde a formulat trei idei. Mai întâi, Morawiecki a informat opinia publică despre faptul că Varșovia a trimis deja scrisori oficiale către toate capitalele și instituțiile UE relevante în procesul constituirii Mecanismului pentru Statul de Drept. Mai apoi, premierul polon a declarat că Mecanismul negociat de Parlamentul European și Consiliu este arbitrar și neacceptabil. Morawiecki a încheiat prin a invoca iarăși aplicarea dublelor standarde de către Uniunea Europeană și că în aceste condiții Polonia se vede îndreptățită să-și folosească dreptul la veto în adoptarea viitorului buget și al Fondului pentru Reconstrucție al UE, negociate deja în luna iulie.

Ungaria, de altfel, prin premierul Viktor Orban a devansat Polonia în această formă diplomatic-epistolară de adresare a instituțiilor europene. Același gen de scrisori au fost trimise la Berlin, capitala ce deține președinția Consiliului Statelor UE, dar și la Lubliana și Lisabona, adică în statele membre ce vor deține următoarele două președinții ale Consiliului. Viktor Orban a trimis scrisori similare și președintelui UE, Charles Michel, sau președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen.

Suntem, iată, din câte se pare martorii unui nou episod de schimburi dure între cele două ”state rebele” din Europa Centrală, pe de o parte, și UE care, după mulți ani de căutări pare a fi găsit într-un final un instrument de sancționare a derapajelor față de statul de drept. Rămâne de văzut în următoarele săptămâni dacă acest instrument va putea fi pus în practică. Varșovia și Budapesta se vor opune cu vehemență.