Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alegeri prezidențiale, cu miză importantă. Moldovenii aleg între Vest și Est

Cetățenii moldoveni sunt așteptați, duminică, la urne să-și aleagă viitorul președinte. Lupta se dă, ca și acum patru ani, între președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, și Igor Dodon, candidat independent, susținut de socialiști. Iar dacă Maia Sandu, care a câștigat primul tur de scrutin, pledează pentru o apropiere și mai mare de Uniunea Europeană și menținerea cursului pro-european, Igor Dodon își dorește relații mai bune doar Rusia. 

Mii de moldoveni din diasporă au venit la vot, înainte de deschiderea secțiilor, în mai multe orașe cum ar fi Londra, Brescia, Roma, Bruxelles, Frankfurt, București, Paris, Berlin, dar și Praga.

Și la Kassel, Germania cetățenii așteaptă să voteze.

Coadă dis-de-dimineață și secția de votare de la Bruxelles.

În diasporă sunt deschise 139 secții de votare, același număr ca în primul tur, deși moldovenii stabiliți în străinătate, au solicitat mai multe birouri electorale în turul II, întrucât nu au reușit să voteze, acum două săptămâni. Autoritățile promit însă că în străinătate vor fi mai multe cabine de vot, mai mulți membri ai secțiilor de votare, iar buletine, cu 115 mii mai multe, decât acum două săptămâni. Aproape 150 de mii de moldoveni din diasporă au participat la vot, în primul tur de scrutin. O prezență record. 

Duminică, trei secții de votare din străinătate vor avea un regim special de activitate. Este vorba despre birourile de la Strasbourg, Baku și Budapesta. Totodată, Ministerul de Externe de la Chișinău precizează că unele secții de votare și-au schimbat adresele, iată de ce moldovenii din diasporă sunt îndemnați să se asigure din timp unde vor vota.

În România, cetățenii moldoveni sunt așteptați la 13 secții de votare, la București, Iași, Timișoara, Cluj Napoca, Galați, Constanța, Bacău, Suceava, Sibiu, Craiova și Oradea.

În R.Moldova, cozi sunt de dimineața la secțiile unde votează cetățenii moldoveni din stânga Nistrului. În ajunul scrutinului de duminică, în regiunea transnistreană au fost zărite mai multe anunțuri legate de transportarea cetățenilor moldoveni la vot.

La scrutinul de duminică, peste 3 milioane de moldoveni sunt așteptați la urne la cele 2.143 de secții de votare, deschise în țară și străinătate. Scrutinul de duminică este monitorizat de peste 2 mii de observatori naționali și internaționali.

Și pentru că suntem în plină pandemie de coronavirus și doar sâmbătă a fost anunțat un nou record de infectări, 1411 cazuri și 19 decese, în ziua scrutinului, fiecare alegător primește gratuit mască de protecție, la intrare în secția de votare, unde îi este măsurată și temperatura. Poate folosi și dezinfectant. În plus, alegătorii trebuie să vină cu pixul de acasă, pentru a semna în listele electorale.

Comisia Electorală Centrală anunță că, în jur de 31 mii de alegători au solicitat votarea cu urna mobilă, în timp ce în primul tur, 10 mii de oameni. Din numărul total de solicitări, în turul II, 836 vin din partea alegătorilor cu simptome asociate Covid-19, iar în situația a 30.309 de cazuri, în cereri sunt invocate alte motive, precizează CEC.”Alegătorul care, pe motive de sănătate sau din alte motive temeinice, nu poate veni la secția de votare, poate solicita biroului electoral votarea cu urna de vot mobilă, în ziua votării. Cererile pot fi făcute în scris până la ora 15.00, dacă se prezintă şi certificat medical”, mai anunță autoritățile.

Să spunem că, vineri, în ultima zi a campaniei electorale, observatorii Misiunii Promo-Lex au tras un semnal de alarmă privind creșterea, comparativ cu scrutinele precedente, a numărului de persoane ce au votat la domiciliu, în primul tur de scrutin. ”Atenționăm asupra a cel puțin patru cazuri de colectare a cererilor de votare la locul aflării de către persoane neautorizate: în trei cazuri este vorba de persoane raportate ca fiind agitatori ai candidatului Igor Dodon, iar într-un caz – lucrători ai oficiului poștal”.

Ca și în primul tur, peste șase mii de polițiști vor asigura ordinea publică.

Să spunem că, în trei localități, oamenii sunt așteptați să voteze în corturi special amenajate pentru că nu au fost găsite, ”edificii conforme cerințelor, unde ar putea fi organizate secții de votare”, afirmă autoritățile.

În primul tur de scrutin, președinta PAS, Maia Sandu, fostul premier moldovean, obține 36 la sută din voturi, iar contracandidatul său, Igor Dodon, este votat de 32 la sută dintre cetățenii moldoveni.

În campania pentru prezidențiale, nu a avut loc nici o dezbatere electorală între candidații, ajunși în turul doi. Igor Dodon a ales să atace diaspora și candidatul pro-european, promovând falsuri la adresa Maiei Sandu. Sâmbătă, Judecătoria Chișinău a constatat însă că informațiile conținute în pliantul electoral al lui Igor Dodon sunt defăimătoare și lezează reputația președintei PAS. Prin urmare, instanța l-a obligat pe Igor Dodon să sisteze imediat răspândirea informațiilor defăimătoare în adresa concurentului electoral PAS, Maia Sandu.