Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: Opoziția cere legiferare împotriva anti-vaccinismului

pfizer.jpg

Vaccin Pfizer
Sursa imaginii: 
REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

În Marea Britanie, Partidul Laburist din opoziție solicită legi de urgență pentru “eliminarea online a conținutului anti-vaccin periculos” pe rețelele sociale. Cererea survine după anunțul de către compania Pfizer a perfectării unui vaccin anti-Covid cu eficiență 90%.

Partidul Laburist solicită sancțiuni financiare și penale pentru firmele care nu elimină de pe internet conținutul fals sau alarmant despre vaccinuri.

Guvernul a declarat că a luat problema “extrem de în serios”, cu “un angajament major" din partea Facebook, Twitter și Google de a combate conținutul anti-vaccin.

Multe platforme de socializare etichetează conținutul fals ca fiind înșelător sau contestat și toate elimină postările care contravin termenilor și condițiilor afișate.

Dar Partidul Laburist susține că angajamentul platformelor de a elimina conținutul semnalat de guvern nu este suficient.

Suspiciunea la adresa vaccinurilor este aproape la fel de veche ca și vaccinurile moderne. Dar, în ultimii ani, mișcarea anti-vaccinare - sau “anti-vax” - a câștigat teren pe internet.

Rețelele sociale au fost acuzate că au permis răspândirea mai ușoară a afirmațiilor nefondate despre vaccinuri.

În 2019, Marea Britanie și-a pierdut statutul de liber de rujeolă, desemnat de Organizația Mondială a Sănătății și s-a înregistrat o scădere semnificativă a ratelor de vaccinare pentru toate cele 13 boli acoperite de vaccinuri pentru copii.

Anti-vacciniștii sunt țăcăniți”

De la debutul pandemiei, militanții anti-vaccinare și-au concentrat atenția asupra Coronavirus. Rezultatele preliminare de la Pfizer și BioNTech anunțate luni 9 noiembrie au arătat că vaccinul lor ar putea preveni infectarea a peste 90% din oameni cu Sars-Cov-2, virusul care provoacă boala Covid-19.

Boris Johnson
Prim ministrul Boris Johnson îi consieră "țăcăniți" pe anti-vacciniști
Sursa imaginii: 
AFP/Getty

Acesta este unul dintre cele 11 vaccinuri care se află în prezent în etapele finale de testare. Companiile Pfizer și BioNTech intenționează acum să solicite aprobarea de urgență pentru utilizarea vaccinului până la sfârșitul lunii noiembrie și un număr limitat de persoane ar putea primi vaccinul în acest an.

Marea Britanie a cumpărat suficiente doze pentru 20 de milioane de oameni, dar vaccinul nu va fi lansat în Marea Britanie până când nu va trece testele finale de siguranță și nu va primi aprobarea de la Agenția de reglementare a medicamentelor și produselor medicale (MHRA).

Șeful MHRA a declarat săptămâna trecută că agenția nu își va reduce standardele de siguranță, în ciuda necesității de a obține un vaccin Covid rapid.

La începutul acestui an, prim-ministrul Boris Johnson a numit persoanele care se opun vaccinărilor drept “țăcăniți”. Iar săptămâna aceasta, el a spus că nu are “nicio inhibiție” în ceea ce privește un vaccin adăugând: “Anti-vaxul este o prostie totală, cu siguranță ar trebui să vă vaccinați”.

 “Permiterea răspândirii necontrolate a dezinformării ar putea costa vieți britanice. Luăm această problemă extrem de în serios și am obținut un angajament major din partea Facebook, Twitter și Google de a nu profita de astfel de materiale și de a răspunde mai rapid la conținutul semnalat.” a spus un purtător de cuvânt al guvernului.

Continuăm să lucrăm îndeaproape cu aceste firme pentru a promova surse autorizate de informații, astfel încât oamenii să aibă acces la fapte despre vaccin, nu la ficțiune” a adăugat purtătorul de cuvânt al guvernului.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ