Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


În R.Moldova s-au închis secțiile de votare. Peste 250.000 de moldoveni au votat în diasporă, o prezență istorică

veronica_ok.jpg

Moldovenii din Montreal continuă să voteze. Veronica Ungureanu și-a dat votul pentru ”un viitor luminos”

Secțiile de votare s-au închis la ora 21.00, în R.Moldova. Diaspora continuă însă să voteze la scrutinul prezidențial. Peste 1,6 milioane de moldoveni au mers la urne, ceea ce constituie 52,6 la sută dintre cetățenii cu drept de vot. În diaspora, peste 250.000 de moldoveni și-au ales viitorul președinte, o prezență istorică. Totodată, alegătorii se plâng că nu au reușit să voteze întrucât toate buletinele de vot au fost epuizate la Frankfurt, Londra și Montreuil.

Mulți cetățeni, ajunși la secția de la Frankfurt, au făcut cale întoarsă. Unii au ajuns la Strasbourg unde au și votat deja. Iar la Londra, forțele de ordine au îndemnat cetățenii să meargă la o altă secție.

Comisia Electorală Centrală precizează că, potrivit legislației în vigoare, buletine de vot suplimentare nu pot fi tipărite și nu pot fi transferate de la o secție la alta, ținând cont că ”acestea sunt numerotate în conformitate cu numărul secției de votare”.

Pentru fiecare secție de votare au fost repartizate câte 5.000 buletine de vot.

Autoritățile îndeamnă cetățenii moldoveni să meargă să-și exercite dreptul de vot la cea mai apropiată secție de votare, unde este disponibil un număr mai mare de buletine de vot.

Între timp, moldovenii de la Montreal își exercită dreptul la vot. Alexandru Șura și Veronica Ungureanu au votat pentru ”un viitor luminos”.

”Am votat pentru că am dorit să ne exercităm dreptul nostru, dreptul cetățenilor Republicii Moldova de a-și alege viitorul președinte. Ne dorim un șef de stat modern, cu viziuni pro-occidentale privind dezvoltarea țării. Să avem schimbări la toate nivelurile puterii de stat, prioritare fiind lupta cu cumetrismul și corupția din Moldova”, ne spune Alexandru Șura.

Cei mai mulți moldoveni au votat duminică la secțiile de votare din Frankfurt, Montreuil, Londra, Berlin, Parma, Bologna, Paris.