Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Maia Sandu câștigă alegerile prezidențiale din R.Moldova

maiaaa.jpg

Maia Sandu va deveni presedintele Republicii Moldova
Maia Sandu va deveni presedintele Republicii Moldova
Sursa imaginii: 
Facebook/Maia Sandu

Comisia Electorală Centrală anunță că, după procesarea a 99,77 la sută din procesele verbale, Maia Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, câștigă scrutinul de duminică și astfel devine noul președinte al R.Moldova. Potrivit rezultatelor preliminare, Sandu a fost votată de 57,61 la sută dintre cetățenii moldoveni, în timp ce contracandidatul său, Igor Dodon, susținut de Partidul Socialiștilor, obține 42,39 la sută din sufragii. Potrivit legislației, este declarat ales candidatul care a obținut cele mai multe voturi, în cel de-al doilea tur de scrutin.

Să spunem că, rezultatele prezentate de Comisia Electorală Centrală nu includ și votul moldovenilor din diasporă care, votează, și la această oră, în Canada (patru secții) și SUA (12 secții).

Atmosfera la sediul PAS, după ce Maia Sandu a câştigat alegerile:

 

 

După închiderea secțiilor de votare, liderul PAS, Maia Sandu, a declarat că ”astăzi am fost martorii unei mobilizări extraordinare ale moldovenilor”. ”În pofida crizei, în pofida neîncrederii față de instituții, în pofida unei campanii murdare, oamenii au ieșit la vot, într-un număr foarte mare și în țară, dar și în diasporă. Oamenii au ieșit la vot pentru că le pasă, pentru că vor ca vocea lor să fie auzită. Vor să fie respectați, oamenii vor ca puterea să le ofere soluții la problemele lor”.

Maia Sandu le-a mulțumit în special moldovenilor din diasporă.”Mulțumesc tuturor celor care au participat la vot. Multumesc din suflet celor care au mers sute de kilometri pentru a ajunge la secțiile de vot, care au așteptat la cozi uriașe pentru a vota. Ne închinăm în fața Dvs. Peste 250 de mii de cetățeni din diasporă au votat. Este o mobilizare fără precedent și este un record istoric. Oamenii noștri au demonstrat că oricât de departe ar ajunge, le pasă de țara lor, le pasă de rude, de casa lor”.

Potrivit Maiei Sandu, Comisia Electorală Centrală a închis ochii la încălcări grave.”Din păcate, instituțiile statului nu s-a ridicat la nivelul provocărilor generate de aceste alegeri. CEC a închis ochii la încălcări grave și evidente ale Codului Electoral. În străinătate, au fost mai multe situații în care CEC n-a deschis suficiente secții de votare. De asemenea, Politia și procuratura au închis ochii la transportarea organizată a alegătorilor, chiar dacă este interzis de lege și nu au vrut să oprească mituirea alegătorilor”, a declarat Maia Sandu.

În același timp, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Vladimir Șarban, susține că scrutinul de duminică s-a desfășurat fără mari incidente. 

De partea sa, candidatul independent, Igor Dodon, i-a îndemnat pe cetățeni la calm, indiferent de rezultatele alegerilor.

”În calitate de președinte în funcție al țării, vreau să le mulțumesc tuturor celor care astăzi au votat și și-au îndeplinit datoria, în pofida situației dificile. În calitate de candidat, vreau să le mulțumesc tuturor alegătorilor care au susținut candidatura mea. Mă bucur că majoritatea cetățenilor conștientizează responsabilitatea pentru soarta țării, acest lucru fiind demonstrat de prezența la vot, care a fost mai mare atât în țară, cât și în străinătate. Urmează să fie făcute rezultatele scrutinului. Doresc membrilor comisiilor electorale sănătate și răbdare. Îi îndemn pe toți la calm, indiferent de rezultatele alegerilor”, a declarat Dodon. 

La algerile de duminică au participat peste 1,6 milioane de moldoveni. Peste 262.000 de moldoveni în diasporă au ieșit la vot, o prezență istorică.

Maia Sandu a obținut cele mai multe voturi și pe teritoriul Republicii Moldova - 699.881, față de Igor Dodon - 671.641.