Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Maia Sandu, președinte. Va declanșa alegeri anticipate?

armand_gosu_1.jpg

Istoricul Armand Goșu, Invitatul Zilei la RFI.
Sursa imaginii: 
RFI

Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale desfășurate ieri în Republica Moldova la o diferență de aproape 20 de puncte procentuale față de președintele în exercițiu Igor Dodon. Expertul în spațiul ex-sovietic Armand Goșu explică această diferență prin mobilizarea diasporei și valul uriaș de nemulțumire iscat în urma campaniei electorale extrem de agresive duse de Dodon. Armand Goșu mai spune că următorul pas la Chișinău ar trebui să fie declanșarea alegerilor anticipate.

Armand Goșu: Pentru publicul din dreapta Prutului ar putea, în linii mari, să fie utilă comparația cu 2014 în România. În primul tur s-a mobilizat suficient de mult diaspora, care nu a reușit să voteze. Au fost discuții. Au fost scandaluri atunci. S-au organizat foarte puține secții de vot în occident. Mai multe secții de vot s-au organizat în Rusia. S-a creat o atmosferă de frustrare. Această nemulțumire, această frustrare s-a transmis din spre diaspora occidentală spre rudele rămase acasă în Moldova. La creșterea temperaturii electorale a contribuit și campania dintre tururi făcută de Dodon, extrem de agresivă, grosolană, cu atacuri la persoană foarte urâte. Această campanie a scos din letargie acele părți ale electoratului care de regulă nu ieșea la vot. A fost o mobilizare exemplară. A fost un număr mai mare de votanți decât la alegerile prezidențiale din 2016 din turul al doilea. Asta în ciuda faptului că Moldova pierde zilnic tineri care pleacă în occident și în ciuda pandemiei de covid care a fost foarte prost gestionată în Moldova. Iată doar câteva elemente care pot să sugereze măcar cauzele pentru care diferența finală între cei doi combatanți.

Reporter: Maia Sandu a fost ministrul al educației la Chișinău, a fost prim ministru. Va deveni viitorul președinte. În campania electorală ea a promis scoaterea țării din sărăcie, responsabilizarea autorităților și strângerea legăturilor cu Uniunea Europeană. Promisiunile din campanie pot fi onorate din fotoliul de președinte?

Armand Goșu: Nu din fotoliul de președinte, dar ea poate să seteze într-un fel scena politică de la Chișinău ca aceste schimbări să se producă. Președintele are puține atribuții în Moldova. S-a revenit la alegerea președintelui în 2016 la începutul anului. A fost, mai degrabă, o manevră a lui Plahotniuc, oligarhul fugar, ca să scadă presiunea asupra politicii de la Chișinău în acel moment. Numai că s-a reintrodus alegerea președintelui fără să se modifice atribuțiile constituționale ale acestuia. De asta președintele, chiar dacă este ales și are legitimitate, are puține atribuții constituționale. În cazul Maiei Sandu lucrurile vor fi destul de complicate pentru că se conturează deja o majoritate în jurul socialiștilor în parlamentul de la Chișinău, care are o agendă anti reformistă, anti europeană și anti alegeri anticipate. Pentru Maia Sandu este vital, important să forțeze în următoarele luni organizarea de alegeri anticipate pentru a se produce această despărțire de moștenirea epocii Plahotniuc și pentru ca Republica Moldova să poată, totuși, să își găsească un ritm al ei și să progreseze pe calea reformelor atât de așteptate, atât de invocate în discuțiile cu Bruxellesul.

Reporter: Cum credeți că va reacționa Rusia?

Armand Goșu: Oficial Rusia a acționat prin niște comunicate prin care a spus că respectă decizia poporului moldovean și va colabora cu oricare președinte de la Chișinău. În ultima perioadă, dacă observați, Rusia joacă mult mai atent în spațiul ex-sovietic. Și Belarusul și criza din Kîrgîzstan și ce s-a întâmplat în Caucazul de Sud ar fi argumente în sensul în care Rusia a realizat că are și ea niște limite, că nu mai poate să impună anumite evoluții politice și că va trebui să se mulțumească doar cu a influența, în măsura în care mai poate aceste evoluții. Pe de altă parte, dacă vă uitați la ultimul an, din noiembrie Dodon are guvernul lui. În relația cu Rusia progresele au fost minime. Rusia nu i-a oferit nimic. S-a dovedit că nu are încredere în el. Rusia nu are ce să îi ofere pentru simplu motiv că Rusia are ea însăși probleme financiare, are resurse limitate pe intern. Și dacă are ceva liber pe extern are Belarus, are Asia Centrală de păstrat acolo poziții și de investit fonduri. Așa că în cazul Republicii Moldova, care deja e tot mai departe de granițele Rusiei din cauza relațiilor proaste dintre Rusia și Ucraina, o soluție  cu bani de la  Bruxelles, dar influențând oarecum scena politică de la Chișinău prin câteva partide și câțiva lideri politici de acolo, pe care îi controlează discret Moscova, cred că ar fi cea mai bună soluție pe care Moscova și-o poate imagina în acest moment.

 
Armand Goșu despre victoria Maiei Sandu în alegerile prezidențiale din Republica Moldova