Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sandu, felicitată de SUA, UE, Iohannis, Zelenski și Putin. Dodon o felicită ”preliminar”, dar contestă rezultatele alegerilor

maia_galben.jpg

Image source: 
Partidul Acțiune și Solidaritate

Maia Sandu, noul președinte ales al R.Moldova, continuă să fie felicitată pentru victoria obținută în alegerile prezidențiale. După SUA, UE, liderul de la Cotroceni, Klaus Iohannis, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, iată că și președintele rus, Vladimir Putin, i-a adresat felicitări. Președintele în exercițiu, Igor Dodon, a ales să o felicite ”preliminar” pe Maia Sandu, menționând că va contesta rezultatele alegerilor întrucât ar fi fost admise grave încălcări în ziua scrutinului. 

Potrivit rezultatelor finale, liderul PAS, candidatul proeuropean, Maia Sandu, obține 57,75 la sută din voturi, iar Igor Dodon, candidat independent, 42,25 la sută.

Președintele Consiliului European, Charles Michel și președintele Comisiei Uniunii Europene, Ursula Von der Leyen, au felicitat-o pe Maia Sandu pentru alegerea acesteia ca următor președinte al Republicii Moldova. "Cetățenii Moldovei au ales în mod clar un curs care prioritizează justiția, lupta reală împotriva corupției și o societatea mai dreaptă. UE este pregătită să intensifice parteneriatul nostru strâns".

 

Statele Unite ale Americii o felicită pe Maia Sandu pentru realizarea istorică de a fi aleasă în calitate de prima femeie președinte al Republicii Moldova. ”Începând cu 1991, Statele Unite ale Americii au fost un partener devotat al Republicii Moldova. Am sprijinit poporul Republicii Moldova în eforturile depuse de acesta pentru a-și consolida democrația și a construi un viitor mai prosper pentru propria țară. Liderii Republicii Moldova ar trebui acum să conlucreze pentru a face față continuei pandemii de COVID-19, pentru a dezvolta economia Republicii Moldova, pentru a-i consolida instituțiile democratice și pentru a-i apăra suveranitatea și integritatea teritorială. Statele Unite vor sprijini cu fermitate aceste eforturi”, este mesajul Ambasadei SUA în R.Moldova.

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut, luni, o convorbire telefonică cu Maia Sandu, noul președinte ales al R.Moldova. Iohannis a felicitat-o din partea României și a sa personal pentru victoria covârșitoare obținută în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din data de 15 noiembrie. Liderul de la Cotroceni a afirmat că România este pe deplin pregătită să reia cât mai repede posibil dialogul la nivel politic și tehnic cu Republica Moldova pentru continuarea și aprofundarea proiectelor comune.

Totodată, Klaus Iohannis a anunțat că va face o vizită în R.Moldova, în perioada următoare, la invitația Maiei Sandu, după preluarea mandatului prezidențial.”Obiectivul principal în relația bilaterală îl reprezintă extinderea și aprofundarea Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova dintre cele două state, în beneficiul direct al tuturor cetățenilor Republicii Moldova”.

În același timp, președintele Klaus Iohannis a menționat că rezultatul obținut de Maia Sandu reprezintă o victorie a democrației, marcând un pas decisiv în direcția parcursului european ireversibil al Republicii Moldova, pe care România l-a susținut permanent și îl va susține și în continuare, fără rezerve. ”Cetățenii Republicii Moldova s-au exprimat în mod clar, prin votul lor, în favoarea consolidării statului de drept, accelerării luptei împotriva corupției și construirii unor instituții democratice solide, performante, cu adevărat europene, care să lucreze în beneficiul lor direct. Eforturile în aceste direcții, mai ales prin implementarea reformelor cuprinse în Acordul de Asociere încheiat cu Uniunea Europeană, rămân unica garanție a prosperității pentru cetățenii Republicii Moldova”. 

Putin: Mizăm pe faptul că activitatea noului președinte va crea o dezvoltare a relațiilor dintre R.Moldova și Rusia 

Iar președintele rus, Vladimir Putin a menționat, în telegrama sa, transmisă noului președinte ales al R.Moldva că mizează pe faptul că ”activitatea noului președinte va crea o dezvoltare constructivă a relațiilor dintre R.Moldova și Rusia. Cu certitudine, asta va fi în interesul popoarelor noastre”, a punctat Putin, care i-a dorit noului șef de stat succes și multă sănătate.

Dodon: Sunt obligat să apăr votul celor, care au votat pentru mine. Prin CEC, judecată, Curtea Constituțională

Președintele în exercițiu, Igor Dodon, a ieșit, luni, într-o conferință de presă, unde a anunțat că va apăra votul susținătorilor săi. Dodon a felicitat-o ”preliminar” pe Maia Sandu pentru victoria obținută în alegeri, subliniind că staff-ul său ar fi înregistrat un număr mare de încălcări în ziua de 15 noiembrie.”Staff-ul nostru electoral a fixat multe încălcări, fără precedent: încălcarea dreptului la vot pentru cetățenii din stânga Nistrului, transportarea alegătorilor în țările membre ale UE, implicarea prin diferite declarații a oficialilor occidentali și influențarea votului. Noaptea trecută am primit sute și mii de mesaje de la cetățeni, care întreabă de ce să le permitem celor, care au fraudat alegerile și să nu contestăm. Sunt obligat să apăr votul celor, care au votat pentru mine. Prin CEC, judecată, Curtea Constituțională”, a declarat Igor Dodon.

Președintele în exercițiu a ținut să precizeze că se va afla oficial în funcție, până pe 24 decembrie, așa cum prevede legislația. Iar pentru a gestiona situația, inclusiv în Parlament, inițiază discuții cu grupurile parlamentare.

Maia Sandu: ”Mandatul de președinte pentru mine nu este un merit, este o mare responsabilitate”

De partea sa, Maia Sandu le-a mulțumit astăzi din nou tuturor celor care și-au dat votul pentru ea, menționând că va demara consultări, în timpul apropiat, cu toate grupurile parlamentare.”Mandatul de președinte pentru mine nu este un merit, este o mare responsabilitate, înțeleg că urmează patru ani de muncă asiduă pentru a reclădi instituțiile statului. Puterea adevărată e cea oferită de popor. Moldovenii vor un stat care să nu-i fure, un stat care unește cetățenii săi, oamenii vor un stat și instituții puternice”, a declarat luni Maia Sandu.

Potrivit rezultatelor finale, liderul PAS, candidatul proeuropean, Maia Sandu obține 57,75 la sută din voturi, iar Igor Dodon, 42,25 la sută.

Ce urmează ?

Potrivit legislației, rezultatele alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova urmează să fie validate de Curtea Constituțională, iar candidatul ales la scrutin, depune jurământul în fața Parlamentului și a Curții Constituționale, cel târziu la 45 de zile după alegeri.

Mandatul președintelui Republicii Moldova durează 4 ani și se exercită de la data depunerii jurământului. Șeful statului își exercită mandatul până la depunerea jurământului de către președintele nou-ales. Mandatul președintelui Republicii Moldova poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă, însă nici o persoană nu poate îndeplini funcția de președinte al Republicii Moldova decât pentru cel mult două mandate consecutive.

”În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituției, președintele Republicii Moldova poate fi suspendat din funcție de Parlament, cu votul a două treimi din deputați. Propunerea de suspendare din funcție poate fi inițiată de cel puțin o treime din deputați și se aduce, neîntârziat, la cunoștința Președintelui Republicii Moldova. Președintele poate da Parlamentului explicații cu privire la faptele ce i se impută. Dacă propunerea de suspendare din funcție este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Președintelui”.

Dacă funcția de președinte al Republicii Moldova devine vacantă sau dacă președintele este demis, ori dacă se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuțiile, interimatul se asigură, în ordine, de Președintele Parlamentului sau de prim-ministru.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre reacțiile legate de victoria candidatului proeuropean, Maia Sandu, în alegerile prezidențiale