Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Maia Sandu, președintele Republicii Moldova. Ce trebuie să facă Bucureștiul și ce-și dorește Rusia

maiaaa.jpg

Maia Sandu va deveni presedintele Republicii Moldova
Maia Sandu va deveni presedintele Republicii Moldova
Image source: 
Facebook/Maia Sandu

Bucureștiul trebuie să sprijine decisiv procesul de instituționalizare a Europei în Republica Moldova. Este aprecierea analistului de politică externă Dan Dungaciu după ce Maia Sandu a câștigat turul doi al prezidențialelor din Republica Moldova. Alegerile parlamentare anticipate ar trebui să fie soluția naturală, completează Dan Dungaciu care mai crede că Federația Rusă lansează o invitație la dialog noii puteri de la Chișinău pentru că vrea să se așeze la masa negocierilor alături de partenerii vestici.

“Investiții strategice din partea Bucureștiului în Republica Moldova, înseamnă prezență europeană la nivel de justiție, la nivel de decizie economică consistentă europeană, asta trebuie să facă Bucureștiul. Și cred că următorul pas care trebuie facut este forțarea anticipatelor, cu cât mai repede, cu atât mai bine. Văd ca undeva în orizontul primăverii să se întâmple acest scrutin anticipat pentru că altfel intrăm în aceeași logică care a prezidat până acuma viața politică din Republica Moldova. România, alături de alți parteneri europeni, în această direcție trebuie să meargă, în nici un caz să nu admită ca Rep Moldova să intre în logica Belarusului. Republica Moldova trebuie să fie excepția regiunii și nu Belarusul regiunii, altfel spus să mențină proiectul european de apropiere de Bruxelles și de România in picioare. Ar fi singurul stat din regiune, din Parteneriatul Estic care ar mai ține această flacără sus.“

Președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat luni, după anunțarea rezultatelor finale, că este nevoie de curaj pentru consolidarea instituțiilor statului, astfel încât acestea să se ridice deasupra intereselor de grup.

Rusia respectă alegerea poporului Republicii Moldova şi speră că va stabili o relaţie de lucru cu Maia Sandu, candidata care l-a învins pe preşedintele în funcţie Igor Dodon în alegerile desfăşurate duminică, a indicat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Maia Sandu a câștigat alegerile din Republica Moldova cu 57,75% din voturi, în timp ce Igor Dodon a obținut 42,25%, după numărarea tuturor buletinelor de vot din secțiile de votare. 

 

 
Analistul de politica externa, Dan Dungaciu