Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Henry Kissinger crede că deteriorarea relațiilor SUA-China poate duce la „o catastrofă comparabilă cu Primul Război Mondial”

kissinger.jpg

Veteranul diplomației americane, Henry Kissinger
Sursa imaginii: 
wikipedia.org

Fostul secretar de stat american, citat de MSN, consideră că administrația lui Joe Biden va trebui să ia măsuri rapide pentru a restabili relațiile bune cu China, fiindcă tensionarea relațiilor din timpul președinției Trump ar putea ajunge până la un conflict militar.

Henry Kissinger, în vârstă de 97 de ani, a ținut un discurs în timpul unei sesiuni deschise a Bloomberg New Economy Forum:

Dacă nu va exista o bază pentru vreun fel de acțiune de cooperare, lumea ar putea aluneca înspre o catastrofă comparabilă cu Primul Război Mondial”, a declarat fostul secretar de stat al SUA, avertizând și că tehnologiile militare disponibile acum ar putea face o asemenea criză chiar și mai greu de controlat.

America și China se îndreaptă tot mai mult către o confruntare și își desfășoară acțiunile diplomatice într-o manieră conflictuală. Pericolul este că ar putea avea loc vreun fel de criză care să meargă mai departe de retorică și să ajungă la conflict armat”.

Kissinger, diplomatul care a deschis calea pentru vizita istorică a președintelui Richard Nixon în China în 1972 și dezghețării relațiilor dintre Beijing și Washington, spune că speră ca amenințarea comună a pandemiei de Covid-19 să ofere o șansă pentru discuții politice între cele două țări, după ce Biden va prelua mandatul în 20 ianuarie:

Dacă te uiți la Covid ca fiind un avertisment în sensul că în practică fiecare țară îl abordează în mod autonom dar soluția pe termen lung trebuie să fie la un anumit nivel global.Pandemia ar trebui să servească drept lecție”, afirmă Kissinger.

Amintim, relațiile dintre Statele Unite și China sunt la cel mai tensionat nivel din ultimele decenii, în ciuda faptului că Beijingul și Washingtonul au ajuns la un acord comercial preliminar la începutul acestui an.

De atunci, însă, pandemia de Covid-19, care a izbucnit în orașul Wuhan din centrul Chinei, s-a răspândit la nivel mondial, provocând moartea a peste 1,3 milioane de persoane în întreaga lume și provocând o criză economică globală.

Donald Trump și-a intensificat criticile la adresa Chinei, acuzând-o de scăparea de sub control a virusului și de moartea cetățenilor americani, atât SUA cât și China luând măsuri considerate ostile de către ambele tabere.