Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


”Putin a pariat pe calul greșit” - presa rusă despre victoria Maiei Sandu

vladimir-putin.jpg

Vladimir Putin
Image source: 
AFP

„Rusia va trece cu ușurință peste „ pierderea Moldovei ”, titrează cotidianul Moskovsky Komsomolets, citat de agenția bulgară Novinite.

Ziarul amintește că Moldova se situează printre cele mai sărace țări din Europa și susține că lipsa sa de creștere economică se explică prin faptul că republica se află la intersecția dintre Rusia și Uniunea Europeană.

De asemenea, până de curând au fost impuse restricții asupra exporturilor Moldovei în Rusia după ce Chișinăul a semnat acordul de asociere cu UE.

Moskovsky Komsomolets îl citează pe Alexander Razuvaev, expert al Centrului de informații și analize Alpari, care crede că economia Moldovei depinde în mare măsură de banii pe care cetățenii moldoveni din străinătate îi trimit în țară. Deci, Rusia nu va pierde nimic din alegerea pro-europeană a Moldovei, consideră el. În cuvintele sale, după prăbușirea URSS, fostele „republici frățești”, inclusiv Moldova și Ucraina, au primit subvenții generoase din partea Rusiei, ceea ce a împiedicat tocmai creșterea economică a Rusiei. Dar chiar dacă Moldova se va alătura UE și NATO, Moscova nu va regreta, deoarece „vor rămâne mai mulți bani pentru noi”, crede expertul.

Putin a pariat pe calul greșit, notează la rândul său, într-un comentariu, postul de radio Ekho Moskvy, citat de Eurotopics.

 „Nu trebuie să uităm că Putin, chiar înainte de alegeri, a eliberat ajutoare pentru fermierii afectați de secetă în Moldova. Și că Rusia era gata să elibereze peste 200 de milioane de dolari în credit pentru Chișinău dacă Dodon câștiga.

Am pariat încă o dată pe calul greșit. Caii noștri rareori trec linia de sosire și, atunci când o fac, se datorează faptului că tancurile armatei și tunurile de apă ale poliției le deschid drumul.

Dodon nu mai este astăzi țar. Cei aflați acum la putere în  Moldova vorbesc cu siguranță foarte prietenos față de Rusia, dar își vor rezerva zâmbete largi pentru Occident”.