Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Autoritatea palestiniană reia cooperarea cu Israelul în domeniul securității

Autoritatea Palestiniană urmează să-şi reia cooperarea în domeniul securităţii cu Israelul, suspendată din mai, anunţă Guvernul palestinian, relatează AFP.

”În urma contactelor internaţionale ale președintelui Mahmoud Abbas (...) şi ţinând cont de angajamentele în scris şi verbale pe care le-am primit de la israelieni, ne vom relua relaţiile de acolo unde se aflau înainte de 19 mai 2020”, data anunţării suspendării coordonării în domeniul securităţii, a anunţat ministrul palestinian însărcinat cu Afaceri Civile Hussein al-Sheikh.

Anunțul vine cu o zi înainte de sosirea în Israel a şefului diplomaţiei americane Mike Pompeo.

Mahmoud Abbas justifica în mai încetarea coordonării în domeniul securităţii cu Israelul drept un protest faţă de proiectul israelian - în prezent suspendat - de anexare a unor părţi ale Cisiordaniei, un teritoriu palestinian ocupat de armata israeliană din 1967.

El anunţa atunci că Guvernul său nu se mai simte legat de ”toate acordurile sale şi înţelegerile cu guvernele american şi israelian şi de toate obligaţiile în baza acestor înţelegeri şi acorduri, inclusiv cele referitoare la securitate”.

Această decizie a avut consecinţe asupra coordonării în transferul unor pacienţi palestinieni către spitale israeliene.

Prin oprirea coordonării cu Israelul, Autoritatea Palestiniană nu a mai primit transferuri de taxe - mai ales vamale - încasate de către Israel în contul său.

Privată de aceste venituri, Autoritatea Palestiniană a fost nevoită să-şi dea afară funcţionari, într-o perioadă în care economia plaestiniană este dur afectată de pandemia covid-19.

Hussein al-Sheikh nu a precizat dacă o revenire la relaţiile palestiniene de dinainte de 19 mai înseamnă totodată o reluare a transferului taxelor către Autoritatea Palestinană.

Palestinienii au salutat victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidenţiale americane.