Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Berlin: Legea de combatere a infecțiilor, adoptată în ciuda protestelor violente

politie_berlin.jpg

Berlin: Legea de combatere a infecțiilor, adoptată în ciuda protestelor violente
Image source: 
tagesspiegel.de

Zeci de mii de persoane au ieșit în stradă, la Berlin, miercuri, 18 noiembrie, pentru a demonstra împotriva legii de combatere a infecțiilor, adoptată de Bundestagul german. Coaliția de guvernare din Germania, alcătuită din blocul conservator CDU/CSU și Partidul Social-Democrat, și-a asigurat fundament juridic pentru managementul pandemiei, în contextul anulării în justiție a numeroase ordonanțe vizând măsurile de limitare a infecțiilor.

Noua ”Infektionsschutzgesetz”, aflată la a treia modificare de la debutul pandemiei, descrie măsurile pe care guvernul le poate aplica în reacție la o situație epidemiologică de amploare națională. Practic, ea oferă ministrului federal al sănătății Jens Spahn puterea de a lua decizii peste capul premierilor de landuri, a parlamentelor regionale și a primarilor, scrie Bild, citat de Deutsche Welle.

Legea, propusă de coaliţia de la guvernare a Angelei Merkel, a fost adoptată cu 415 voturi pentru şi 236 împotrivă, a declarat Wolfgang Schaeuble, preşedintele camerei inferioare a Bundestagului.

Protestatarii ieșiți în stradă ieri la Berlin se opun noilor restricţii antiepidemice impuse de Guvernul Angela Merkel şi le-au cerut membrilor Bundestagului, Camera inferioară a Parlamentului, să nu valideze măsurile. Însă parlamentarii au aprobat miercuri după-amiază restricţiile.

Protestele au degenerat. Până la 2.200 de poliţişti au fost desfăşuraţi în capitala Germaniei. Forţele de ordine au utilizat tunuri cu apă şi gaze lacrimogene pentru dispersarea protestatarilor.

Cel puţin nouă agenţi de poliţie au fost răniţi în confruntările cu demonstranţii. Trei agenţi de poliţie sunt spitalizaţi. Aproximativ 200 de protestatari au fost reţinuţi.

Criza sanitară este în continuare foarte gravă în Germania, chiar dacă numărul infectărilor cu noul coronavirus nu mai creşte atât de repede.

30-40% din populaţia Germaniei face parte din grupurile vulnerabile, între care persoanele în vârstă şi cele care au deja alte probleme de sănătate.

"Trebuie să reducem contactele, să reducem contactele, să reducem contactele", a spus cancelarul Angela Merkel . "Fiecare zi contează în lupta împotriva coronavirusului", a mai spus ea.

Liderii federali şi de landuri au amânat până la 25 noiembrie luarea unei decizii privind noi măsuri de izolare

Germania a impus la 2 noiembrie un 'lockdown' mai uşor pentru o lună, în încercarea de a ţine sub control al doilea val al pandemiei, care afectează mare parte din Europa. Barurile şi restaurantele sunt închise, însă şcolile şi magazinele au rămas deschise.

Germania are în prezent o incidenţă de 141 de cazuri la 100.000 de locuitori, conform datelor Institutului Robert Koch.