Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Putin laudă ”calitățile masculine” ale lui Bolsonaro

putin_bolsonaro.png

Vladimir Putin și Jair Bolsonaro la Brasilia, noiembrie 2019
Sursa imaginii: 
POOL/AFP/File via rfi.fr

Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a distribuit cu mândrie pe reţelele de socializare un video în care omologul său rus Vladimir Putin îi elogiază "calităţile masculine", o "prietenie" care a dat naştere la meme-uri amuzante pe internet, relatează Agenția France Presse, preluată de rfi.fr.

În discursul său de marţi de la un summit online al ţărilor BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud), preşedintele rus a spus că Bolsonaro este "un exemplu" pentru modul în care a gestionat pandemia de coronavirus, deşi acesta a fost considerat haotic şi chiar iresponsabil de numeroşi epidemiologi.

 

 

"Aţi suferit chiar personal de această infecţie şi aţi depăşit această provocare cu mare curaj", a declarat Putin, făcând aluzie la faptul că omologul său brazilian s-a contaminat cu coronavirus în iulie.

"Aţi demonstrat cele mai bune calităţi masculine, cum ar fi curajul şi voinţa, pentru a face faţă tuturor provocărilor cu cel mai mare respect pentru voinţa poporului dvs. şi pentru interesele ţării dvs.", a adăugat el.

Afirmaţiile au fost postate miercuri de preşedintele brazilian într-un mesaj pe Facebook, după distribuirea unui video subtitrat în portugheză.

În rubrica sa de pe site-ul de informaţii Uol, Reinaldo Azevedo, unul dintre cei mai respectaţi comentatori politici din Brazilia, nu a ezitat să sublinieze că, la fel ca preşedintele brazilian, Vladimir Putin este un "homofob notoriu".

Săptămâna trecută, Jair Bolsonaro a stârnit furie după ce a spus că Brazilia trebuie să înceteze "să fie o ţară de homosexuali" în faţa pandemiei.

Reinaldo Azevedo a reamintit de asemenea să acest sprijin nesperat din partea Moscovei este binevenit pentru Bolsonaro, după înfrângerea modelului său şi principal aliat, Donald Trump.

Înfrângerea nu a fost încă recunoscută de Jair Bolsonaro, unul dintre puţinii lideri care nu l-au felicitat pe preşedintele ales al SUA, Joe Biden.

"Bolsonaro poate deja să ţină doliu. Are un nou prieten puţin frecventabil", a mai scris editorialistul.

Pe reţelele de socializare au apărut meme-uri ilustrând apropierea dintre cei doi lideri, de exemplu printr-un montaj foto cu Bolsonaro în spatele lui Putin călare pe cal, amândoi la bustul gol.