Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europa Plus: Serbia nu așteaptă schimbări majore de la Joe Biden

-America nu își va schimba politica față de Serbia nici cu Joe Biden.

-Urmează alegerile locale în Bosnia-Herțegovina.

-În Kosovo, piețele din Priștina ar putea să nu fie decorate anul acesta, din cauza pandemiei.

-Leonardo Di Caprio este interesat de protecția mediului în Albania.

-Macedonia de Nord exultă după calificarea naționalei de fotbal la Euro 2020.

America nu își va schimba politica față de Serbia

Importanța sporită a Serbiei ar putea începe să joace un rol semnificativ pentru Joe Biden, pentru că nu își permite să piardă mai mult decât până acum, iar Serbia devine mai importantă decât Kosovo în geopolitica americană, au sperat odată analiștii sârbi. Dar, fie că președinte este Trump sau Biden, zona nu pare a fi un factor crucial pentru politica externă de peste ocean. Indiferent câte noutăți ar fi adus la Casa Albă fostul președinte, nu a schimbat atitudinea față de chestiunile cele mai importante. Biden, cum a spus consilierul său, Michael Carpenter, cunoaște bine Serbia și Balcanii occidentali și se află în relații bune cu președintele Aleksandar Vucic.

Există posibilitatea de a folosi anumite legături stabilite în ultimii ani, dar obiectivele ar fi de a întări Serbia ca pe o țară importantă strategic în Balcanii de Vest, și de a-i întări poziția în UE și în structurile euro-atlantice”, a declarat Carpenter.

Întrebat care va fi poziția SUA față de dialogul dintre Belgrad și Priștina, consilierul american a răspuns, în stilul lui Biden, că scopul ultim al dialogului este recunoașterea reciprocă.

Directoarea centrului de cercetare euro-atlantică – Jelena Milic, estimează că nu există niciun motiv de a schimba ceva în privința politicii externe a Washingtonului, nu doar în Balcanii Occidentali, dar și în Europa de Sud-Est, căci și Trump a urmărit în special o politică de continuitate față de administrațiile precedente.

 

Urmează alegerile locale în Bosnia-Herțegovina

Alegerile locale din această țară se apropie și, cu această ocazie, Centrul pentru politică și gestiune, în cooperare cu Asociația „De ce nu?”, a prezentat o analiză prin care arată care ar trebui să fie prioritățile socio-economice ale noilor autorități teritoriale: dezvoltarea serviciilor publice și a infrastructurii pe plan local, ca aprovizionarea cu apă, gestiunea canalizărilor, refacerea rețelelor electrice, impozitele, eliminarea și transportul deșeurilor, amenajarea spațiilor publice, curățenia drumurilor și dezăpezirea, iluminatul public, amenajarea de parcări și a infrastructurii rutiere mici, bazele sportive, păstrarea patrimoniului cultural sau eficacitatea energetică.

O altă prioritate cerută de electorat ar fi ameliorarea sistemului de avizare a spațiilor comerciale locale, prin reducerea timpului necesar emiterii autorizațiilor de construcție.

Pe listă este și cooperarea autorităților locale cu sectorul civil, în domenii precum îmbunătățirea spațiilor din învățământ, de care peste 56% dintre cetățeni sunt nemulțumiți.

În fine, securitatea publică – prin sporirea numărului de angajați ai poliției și investiții majore în sistemul de sănătate, sunt și ele printre princialele dorințe ale oamenilor din Bosnia-Herțegovina, înaintea alegerilor locale.

 

În Kosovo, piețele din Priștina ar putea să nu fie decorate anul acesta, din cauza pandemiei

Mai avem puțin mai mult de o lună până la sărbătorile de iarnă, dar din cauza coronavirusului, străzile din Priștina ar putea rămâne nedecorate.

Municipalitatea nu a decis încă dacă să împodobească sau nu spațiile verzi cu lumini și podoabe de sărbătoare, fiindcă există temeri că acestea ar încuraja oamenii să iasă pe străzi. Dacă se vor aproba însă, cea mai mare parte dintre decorațiuni vor reprezenta Crăiasa Zăpezii așezată pe tron. Câte un brad ar putea fi instalat în piețele „Zahir Pajaziti” și „Skënderbeu”.

Pandemia are numeroase consecințe asupra cetățenilor pe plan psihologic. De aceea, există voci care susțin că luminile ar trebui instalate, deoarece capitala are nevoie de un aer pozitiv.

Capitalele mondiale și europene au început deja decorarea, cum ar fi celebra Oxford Street, una dintre cele mai aglomerate străzi ale Londrei, celebră pentru magazinele ce atrag pasionații de cumpărături.

Primarul din Priștina, Shpend Ahmeti, și-a întrebat votanții pe Facebook cum ar trebui să procedeze. Deocamdată, în sondaj, 4.000 de kosovari au votat pentru și 2.000 împotriva luminilor și decorațiunilor de sărbători. Oricum, pentru înfrumusețarea orașului, primăria din Priștina a alocat anul acesta doar 70.000 de euro.

 

Leonardo Di Caprio este interesat de protecția mediului în Albania

Celebrul actor american salută decizia premierului albanez Edi Rama de a opri construcția unor centrale hidroelectrice pe fluviului Vjosa și de a dezvolta în acea zonă un parc național.

Într-o reacție pe rețelele sociale, actorul de la Hollywood, care s-a alăturat campaniei de protejare a fluviului Vjosa contra poluării, declară că este o veste promițătoare care vine din Albania.

„În timp ce așteptăm vești bune din partea guvernului din Bosnia-Herțegovina, pentru a proteja râul Blue Heart contra construcției de micro-hidrocentrale, iată că primim vești bune din Albania. Vjosa, unul dintre ultimele fluvii virgine ale Europei, va putea fi salvat”.

Leonardo Di Caprio a fost anunțat personal de premierul Edi Rama, în luna septembrie, că barajul de la Kalivaç nu a fost aprobat și că va fi înlocuit cu un parc național.

Starul american se bucură că acea rezervație, de câteva sute de kilometri pătrați, va cuprinde o rețea de pârâuri și iazuri, protejând specii rare, precum anghila europeană sau un fluture care nu mai trăiește în altă parte a lumii. Di Caprio și-a însoțit postarea cu o fotografie a fluviului Vjosa.

Acest bazin hidrografic albanez este unic în Europa, fiindcă are o rețea de afluenți care curg fără să fie întrerupte de baraje sau lacuri de acumulare, având canioane superbe, insule și căderi de ape, cum nu mai există în prezent pe continent.

Macedonia de Nord exultă după calificarea naționalei de fotbal la Euro 2020

Cotidianul „Kurir” titrează: „Un miracol s-a produs”, deasupra unui articol care laudă performanța primei reprezentative.

„Într-un an dezgustător, marcat de pandemie, într-un an cu rezultate electorale catastrofale în care a supraviețuit politic cel care ne-a înegrit, într-un an în care nu am obținut nimic, într-un an în cursul căruia noi, am suferit ca popor șantaje și amenințări, s-a produs un miracol: AM STRĂLUCIT!.

Chestiunea secundară cea mai importantă din lume, fotbalul, este factorul unificator. Skopje și toată Macedonia fremătau după meci. Mii de oameni pe străzi, mașini claxonând. Euforie. Nici măcar frica de virus nu ne-a împiedicat să sărbătorim. Este evident că acest popor se ridică în momentele cele mai grele, chiar dacă e vorba de sport.

Încă o dată, sportivii au demonstrat că, alături de artă și cultură, sunt adevăratele legende, ambasadorii țării noastre, dar și unificatorii poporului, și nu niște oarecare promovați de media. Echipa națională de fotbal este, cu adevărat, o mică Macedonie”, scrie ziarul „Kurir”. Amintim, reprezentativa Macedoniei de Nord s-a calificat la Euro 2020 după ce a câștigat cu 1-0 finala barajului din Georgia, și va juca vara viitoare la București, pe „Arena Națională”, cu Austria și Ucraina.

 

Au participat la realizarea Revistei Presei din Balcanii de Vest:

Dejana Microvic Birtasic, Serbia

Besiana Krasniqi, Kosovo

Vladana Sivevska, Macedonia de Nord

Hana Hot, Bosnia și Herzegovina

Dafina Meco, Albania

 

Toate articolele din seria Europa Plus a RFI România aici

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei