Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Germania. Atribuţii legale lărgite pentru combaterea coronapandemiei

coronademo_berlin_18-11-20_twitter_-proteste_berlin.jpg

Proteste violente la Berlin (Foto: Twitter)
Proteste violente la Berlin (Foto: Twitter)

Parlamentul federal, Bundestag-ul, a modificat miercuri legea protecţiei sanitare a populaţiei. Ea a fost adoptată cu 415 voturi pentru şi 236 împotrivă. Legea intră astăzi în vigoare, după ce a fost aprobată şi de camera superioară şi promulgată de preşedintele Germaniei. Prevederile permit guvernului să emită ordonanţe cu o valabilitate de patru săptămîni. 

Eventuale prelungeri necesare trebuie explicate în faţa parlamentului. Împotriva modificărilor au protestat peste 10.000 de oameni, cît şi deputaţii partidului naţionalist-autoritar, Alternativa pentru Germania (AfD). 

În Germania au fost modificate mai multe prevederi ale legii sanitare (textul integral poate fi citit aici). Schimbările au fost justificate prin faptul că în în ultimele luni, guvernul şi autorităţile regionale au fost acuzate de voluntarism şi impunerea abuzivă a unor măsuri de îngrădire a pandemiei. Unele dintre ordonanţele emise au fost anulate de către justiţie. S-a criticat, de asemenea, faptul că ordonanţele nu au fost dezbătute în parlament şi că land-urile au acţionat după bunul lor plac.

Legea a fost adoptată într-un timp record, într-o singură zi, de către Bundestag (camera inferioară a Parlamentului), Bundesrat (camera superioară) şi a fost promulgată imediat şi de către preşedintele federal, Steinmeier. Începînd de astăzi, 19 noiembrie, legea intră în vigoare. Cu siguranţă, vor exista plîngeri şi contestaţii de care se va ocupa justiţia, inclusiv Curtea Constituţională. Se aşteaptă ca legea să rămînă, totuşi, în vigoare în forma adoptată acum.

Legea sanitară modificată lărgeşte puterea de decizie a guvernului federal, în primul rînd cea a ministrului sănătăţii, dar, în acelaşi timp, şi cea a guvernelor de land.

Partidul naţionalist-autoritar, Alternativa pentru Germania (AfD) a contestat modificările şi a comparat-o cu lărgirea dreptului decizional, acordat lui Hitler, după 1933 (intrat în istorie sub denumirea Ermächtigung - „împuternicire”). Critici au venit şi din partea opoziţiei liberale şi stîngii. S-a vorbit despre îngrădirea drepturilor cetăţenilor şi un atac asupra legii fundamentale a Republicii Federale.

Deja miercuri seara, au fost puse-n circulaţie astfel de interpretări, preluate şi de unii comentatori români care în ultima vreme nu şi-au ascuns simpatiile pentru Donald Trump, susţinînd teza falsă a deturnării alegerilor din Statele Unite. „Pandemia”, scria miercuri un psiholog român pe FB, „este folosită ca pretext pentru anularea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, care sunt smulse unul cîte unul în stil dictatorial”.

Articolul 28 din legea modificată este cel mai contestat. Asta fiindcă el permite autorităţilor de a lua „măsuri cuprinzătoare” dacă rata infecţiilor creşte. Măsurile, însă, şi asta au trecut sub tăcere contestatarii, sînt limitate la 4 săptămîni. După această perioadă trebuie să fie informate parlamentele, cel federal şi cele de land. Guvernul, practic, poate să emită, pe timp limitat, ordonanţe care îngrădesc libera circulaţie, deplasările în spaţiul public, părăsirea locuinţelor, vizite în spitale sau cămine, închiderea unităţilor de învăţămînt, anularea activităţilor culturale sau religioase, călătoriile, distanţa fizică etc. Izolarea socială a unor persoane este strict interzisă.

Faptul că nu s-a precizat exact rolul parlamentelor în vederea prelungirii unor măsuri a fost criticat de către Partidul Liberal.

Pentru vaccinare sînt prevăzute prioritar anumite categorii de persoane, cele aparţinînd unor categorii cu un risc ridicat de contaminare, personalul medical şi cel din domenii considerate importante. Legea nu conţine nicio prevedere privind vaccinarea obligatorie a populaţiei, precum au insinuat unii comentatori.

Împotriva modificărilor legii au demonstrat miercuri la Berlin peste 10.000 de persoane. A fost remarcată prezenţa unor figuri cunoscute ale unor grupări şi partide extremiste de dreapta. Poliţia a intervenit cu tunuri de apă.

Serviciul de siguranţă a Bundestag-ului a demarat joi investigaţiile privind prezenţa în clădire a parlamentului a unor persoane care i-au hărţuit pe unii deputaţi ai partidelor guvernamentale. S-a aflat că aceşti „provocatari” au fost invitaţi ca „oaspeţi” ai deputaţilor Alternativei pentru Germania (AfD). Reprezentanţii acestui partid radical au perturbat şi şedinţa Parlamentului.