Centenar "Duminica sângeroasă" care a dus la independența Irlandei

croke_park.jpg

Echipa de fotbal gaelic Dublin
Echipa de fotbal gaelic Dublin trebuia să joace un meci cu Tipperary pe Croke Park pe 21 noiembrie 1920, când s-au produs tragicele evenimente
Sursa imaginii: 
https://crokepark.ie/

În Republica Irlanda se comemorează centenarul "Duminicii sângeroase" - un eveniment care a precipitat partiția insulei și independența țării de Marea Britanie. Evenimentul este relevant și azi, inclusiv în contextul Brexit. 

Pe 21 noiembrie 1920 forțele britanice au deschis focul asupra mulțimii care asista la un meci de fotbal gaelic pe stadionul Croke Park din Dublin, ucigând sau rănind mortal 14 persoane și rănind alte zeci.

Uciderile au avut loc pe fundalul războiului de independență irlandez, un conflict de gherilă care a început în 1919 între forțele britanice și Armata Republicană Irlandeză (IRA), care lupta pentru independența Irlandei față de Marea Britanie.

Mai devreme în acea duminică dimineață, IRA a ucis 14 persoane și a rănit altele într-o serie de atacuri coordonate în Dublin, cu scopul de a asasina agenți de informații britanici sau informatori.

Autoritățile britanice au suspectat că unii dintre oamenii înarmați au dispărut în mulțimea de 10000 de oameni pe Croke Park, așa că poliția înarmată a fost detașată pentru a bloca toate ieșirile și a percheziționa mii de spectatori.

Dar, în câteva minute, s-a produs panică, iar poliția a început să tragă la întâmplare în mulțime. Decesele au inclus trei elevi în vârstă de 10, 11 și 14 ani și o viitoare mireasă care urma să se căsătorească în câteva zile.

Copii uciși

Asociația Atletică Gaelică (GAA), care a găzduit meciul tragic dintre Dublin și Tipperary duminică, 21 noiembrie 1920, a depus coroane de flori și a aprins 14 torțe pe Croke Park în memoria victimelor.

Copii uciși în Duminica Sângeroasă
Printre cei 14 uciși pe Croke Park s-au numărat (de la stânga) elevii William Robinson (11 ani), Jerome O'Leary (10) și John William Scott (14)
Sursa imaginii: 
EPA

William Robinson, în vârstă de 11 ani, care urcase într-un copac deasupra terenului pentru a vedea mai bine meciul, a fost împușcat mortal în piept.

Cele 14 victime de pe Croke Park includeau patru membri IRA și un fost soldat britanic, reflectând identitățile complexe din GAA și Irlanda în ansamblu în perioada revoluționară.

Dar printre cei uciși se numărau și cetățeni obișnuiți, cum ar fi Jane Boyle, o lucrătoare la un magazin care trebuia să se căsătorească peste cinci zile. Planurile ei de nuntă au fost înlocuite cu pregătiri funerare, iar Jane a fost îngropată în rochia de mireasă.

Împușcăturile au fost efectuate de un convoi combinat de ofițeri ai Royal Irish Constabulary (RIC) și de două forțe de rezervă RIC - Auxiliarii și Black and Tans.

Două anchete militare britanice, ținute în spatele ușilor închise, au criticat RIC și Black and Tans pentru că au folosit forța "excesivă”, dar au exonerat poliția de acuzațiile că ar fi tras primele focuri.

Partiția insulei Irlanda

Evenimentele din 21 noiembrie 1920 au stârnit o indignare generală în Irlanda și au avut un efect constituțional profund, convingând guvernul și parlamentul de la Londra să accepte partiția insulei Irlanda care a avut loc pe 3 mai 1921, între partea de sud cu majoritate catolică și cea de nord cu majoritate protestantă.

Frontieră Republica Irlanda - Irlanda de Nord
Frontiera dintre Repubica Irlanda și Irlanda de Nord este veche de aproape 100 de ani
Sursa imaginii: 
Sky News

Pe 6 decembrie 1922 a luat naștere "Statul liber irlandez", care s-a transformat pe 29 decembrie 1937 în Irlanda, azi Republica Irlanda.

Violențele nu au luat însă sfârșit cu partiția insulei, ele au continuat cu precădere în provincia britanică Irlanda de Nord unde IRA a declanșat un război civil pentru reîntregirea insulei care a făcut peste 3500 de victime între 1969 și 1998. 

"Acordul de pace din Vinerea Mare" din 1998 a pus capăt conflictului civil din Irlanda de Nord, dând un cuvânt important de spus minorității catolice și separatiste din provincie.

Stabilitatea din insulă este însă din nou amenințată de ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană care riscă să transforme după 1 ianuarie 2021 frontiera dintre Republica Irlanda și Irlanda de Nord (singura pe uscat dintre UK și UE) într-una "dură".

În acest context, comemorarea centenarului Duminicii sângeroase capătă o relevanță în plus. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ