Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Angela Merkel, de 15 ani cancelar: de la cel mai tânăr șef de guvern german la liderul lumii libere

merkel.png

În Germania se apropie un lockdown dur
În Germania se apropie un lockdown dur
Image source: 
Markus Schreiber POOL/AFP via France24

La 22 noiembrie s-au împlinit 15 ani de când Angela Merkel este cancelar al Germaniei. În momentul preluării funcției, era cel mai tânăr cancelar german și prima femeie în această poziție.

În acest răstimp, Germania a atins un nivel de putere economică și de influență pe scena internațională nemaiîntâlnit de la al doilea război mondial încoace, iar Angela Merkel a devenit cel mai important om politic din Europa, adesea văzută drept lider al lumii libere.

În vârstă de 66 de ani, ea a afirmat că se va retrage din viața politică în anul 2021. Dar ceea ce părea un an de tranziție către o nouă echipă executivă la Berlin s-a dovedit a fi o perioadă plină de încercări cu totul noi.

Angela Merkel a avut de înfruntat, la fel ca toți liderii de pe planetă, provocarea pandemiei și se pare că la acest capitol se numără printre cei care s-au descurcat cel mai bine, popularitatea ei crescând până la un nivel aproape neverosimil, de 70 de procente.

Însă provocările nu s-au oprit aici, pentru că pandemia a generat o criză economică de proporții nemaivăzute, ce a necesitat măsuri excepționale.

Și iat-o pe Angela Merkel lăsând la o parte principiile sacrosancte ale austerității bugetare, pe care tot ea le-a susținut și chiar le-a impus în timpul crizei datoriilor de acum un deceniu. Și iat-o acceptând ceea ce părea de neimaginat până la pandemie: posibilitatea ca statele membre ale Uniunii să facă datorii în comun.

Acordul din iulie privind bugetul multianual și planul de relansare, de 1.800 de miliarde de euro, va rămâne un moment istoric, imposibil de atins dacă șefa guvernului german n-ar fi dat dovadă de flexibilitate, înțelegând gravitatea momentului și importanța sa pentru viitorul Europei.

Acum, tot de la Angela Merkel se așteaptă și deblocarea celor două instrumente financiare, prin negocierea cu Budapesta, Varșovia și posibil Ljubljana, care resping legarea fondurilor europene de respectarea normelor statului de drept.

Iată cum o caracterizează pe cancelara germană pagina web a postului tv France 24.

”Cerebrală, pragmatică și imperturbabilă, Merkel a servit pentru mulți în ultimii ani drept un contra-echilibru binevenit pentru nebunii politicii globale, de la Donald Trump la Vladimir Putin.

Un sondaj realizat luna trecută de Pew Research Center arată că marea majoritate a locuitorilor țărilor occidentale au „încredere în Merkel pentru că pur și simplu face ceea ce trebuie în ceea ce privește afacerile globale”.

Chimista crescută și instruită în spatele Cortinei de Fier este profund sincronizată cu electoratul său, ca un garant al stabilității și prosperității.

Schimbările sale politice majore au reflectat dorințele unei societăți în schimbare – cum ar fi eliminarea treptată a energiei nucleare după dezastrul de la Fukushima din 2011 - și au mutat Uniunea Creștin-Democrată ferm către centrul politic.

France 24 îl citează pe cantautorul Wolf Biermann care spunea că Merkel „a arătat lumii fața prietenoasă a raționalității umane” atunci când a ales să nu folosească „sârmă ghimpată, bâte, tunuri de apă, mitraliere și tancuri pentru a alunga mii de refugiați disperați la frontiera germană”.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica