Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnalul tranziției: Trump nu se înclină în față evidenței

trump.jpeg

Victoria lui Joe Biden a fost copleșitoare, peste 6 milioane în plus la votul popular, 306 la 232 în Colegiul Electoral, dar Donald Trump refuză să recunoască "învingătorul aparent" - cum îi cere o lege datând din 1963.
Image source: 
REUTERS/Jonathan Ernst

Tranziția prezidențială americană continuă în tensiune și incertitudine. Statul Pennsylvania urmează să certifice astăzi rezultatul alegerilor, în vreme ce în Michigan, alt stat care a înclinat balanța în favoarea lui Joe Biden și care este programat să certifice tot astăzi, oficialitățile Republicane cer, sub presiunea Casei Albe, amânarea cu două săptămâni a procedurii. 8 decembrie este data-limită de certificare, șase zile înaintea întrunirii electorilor statali a căror vot, comunicat poștal până pe 23 decembrie și tradițional o formalitate, va fi validat în Parlamentul federal la 6 ianuarie. Victoria lui Joe Biden a fost copleșitoare, peste 6 milioane în plus la votul popular, 306 la 232 în Colegiul Electoral, dar Donald Trump refuză să recunoască "învingătorul aparent" - cum îi cere o lege datând din 1963 - și să elibereze fondurile și spațiile de birouri federale la care are dreptul echipa câștigătoare în alegeri. "E greu de imaginat acțiune mai nocivă și nedemocratică din partea unui președinte în exercițiu", consideră Mitt Romney, senator, port-stindardul partidului Republican la prezidențialele din 2012.

Corespondentul RFI Radu Tudor ne aduce jurnalul tranziției:

 

 

La mijlocul săptămânii trecute garda avocățească prezidențială a căzut din disperare în abjecție.

“Execuția planului de fraudare a alegerilor a fost plănuită central și s-a concentrat asupra orașelor mari controlate de Democrați, orașe cu o veche istorie de corupție”, a improvizat Rudy Giuliani, sudoarea și un firicel de vopsea de păr șiruindu-i pe obrazul drept. Înghesuită și ea, fără mască, pe podiumul îngust al unei săli puse la dispoziție de Comitetul Național Republican, Sydney Powell s-a afundat și mai adânc în delir.

“Aflăm pe zi ce trece mai mult despre imixtiunea în alegeri a banilor comuniști din Venezuela, Cuba și probabil China. Nu ne vom lăsa intimidați, nu vom ceda. Președintele Trump a câștigat detașat, și o vom dovedi. Vom recâștiga țara, în numele celor care au votat pentru libertate”.

În realitatea alternativă iscată din noroiul conspiraționist al ecosistemului trumpian, firmele de utilaj și programe de vot Smartmatic - cu proprietar venezuelean și sediul la Londra - Sequoia și Dominion - care au fuzionat în 2010 - ar fi participat la o schemă funambulescă de fraudă la scară industrială, inspirată de răposatul Hugo Chavez și la care au participat direct George Soros și agenți ai nebuloasei Antifa.

Steve Chucri, lider districtual în comitatul arizonian Maricopa, a fost unul dintre cei care au repudiat născocirile în legătură cu Dominion, companie bazată în Colorado, fondată în 2003, și ale cărei sisteme, distribuite în 23 de state, au fost utilizate de-a lungul anilor de 40% din electoratul american.

Evidențele n-au contat nici în prima faza a contra-ofensivei trumpiene, în care s-au încercat, pe baza plângerilor furnizate în vrac de "observatori" devotați, zeci de procese în cele șase state care au înclinat balanța în favoarea lui Joe Biden. Marți, Rudy Giuliani s-a înfățișat, cam ruginit după aproape 30 de ani de absență ca pledant, într-o instanță federală din Williamsport pentru a cere, pe baza unei obiecțiuni tehnice privind câteva sute de buletine, nici mai mult nici mai puțin decât anularea tuturor celor 6,8 milioane de opțiuni exprimate în Pennsylvania, unde Biden avea un avantaj de peste 83.000 de voturi.

Sâmbătă, judecătorul Matthew Brann a respins, cu o argumentație aspră întinsă pe 37 de pagini, alegațiile giulianiene pe care le-a numit "acuzații speculative" lipsite de merit juridic. Aceeași soartă au avut peste trei duzini de alte spețe ale taberei trumpiene în instanțe din Arizona până-n Michigan.

“Au încercat aceste interpelări legale în speranța că tribunalele vor bloca procesul certificării rezultatelor la nivel statal. Dacă certificările nu sunt finalizate până pe 8 decembrie, trumpienii pot cere - manevră neutilizată până acum - ca Parlamentele statale majoritar Republicane să numească electorii. Din punct de vedere legal e o fantezie”, considera Ben Ginsberg, unul dintre cei care au pledat cu succes, în 2000, cauza câștigătoare juridic a lui Bush Jr. Protagoniștii înfruntării de atunci, avocații Theodore Olson pentru Bush și David Boies pentru Gore, au co-semnat, în Washington Post, o scrisoare deschisă în care se afirmă că de astă dată deznodământul este clar: Biden a câștigat. Dacă în 2000 era vorba de 537 de voturi într-un singur stat, astăzi ar trebui ignorată realitatea electorală din șase state, Arizona, Nevada, Georgia, Wisconsin, Pennsylvania și Michigan, în care Trump a pierdut la diferențe între 10.000 de voturi în primul și peste150.000 în ultimul. În 2016, balanța Colegiului Electoral a înclinat spre Trump grație unui total de 77.000 de voturi în Pennsylvania, Wisconsin și Michigan. În 2020, Biden își devansează rivalul cu 225.000 în cele trei state, în ultimul obținând de 17 ori mai multe voturi în plus decât Trump în 2016. Astăzi, Biden are peste 6 milioane de voturi populare în plus; în 2016, Trump pierdea această categorie cu aproape 3 milioane. În Colegiul Electoral, unde învingătorul are nevoie de 270 de voturi, scorul este Biden 306, Trump 232.

"Nu conced, nu cedez", tweetează obsesiv Trump, care încearcă în continuare să ignore aritmetica necruțătoare a inevitabilului. Marți i-a stârnit pe cei doi Republicani din Biroul Electoral al comitatului michiganian Wayne să refuze, pe motiv de minore nereguli, certificarea rezultatului din metropola 80% afro-americană Detroit.

“Monica Palmer și William Hartmann vor intra în istorie ca doi rasiști care au încercat să anuleze voturile a sute de mii de afro-americani, pentru că așa li s-a ordonat. Doi indivizi fără urmă de integritate, fără o fărâmă de decență”, i-a apostrofat pe rețelele de socializare un rezident local. Intimidați de uraganul protestatar, cei doi s-au răzgândit. Nu și Trump, care a încercat mai sus în ierarhia politico-electorală a statului, convocându-i vineri la Casa Albă pe liderii Republicani ai celor două camere parlamentare, care au declarat, după întrevedere, că nu au căderea de a interveni în procesul de validare a rezultatelor. În Pennsylvania, liderul majorității din Senat, Republicanul Jake Corman a precizat că Legislativul statal n-are nici un rol de jucat în numirea electorilor din Colegiu, iar în Georgia, unde Biden a reînnodat, după 28 de ani, șiragul victoriilor Democrate, șeful Administrației, Republicanul Brad Raffensperger, și guvernatorul Brian Kemp - fidel trumpian printre fideli - au certificat rezultatul pentru că așa le dictează legea.

Donald Trump în legalitate nu se-încurcă. Ordinul dat subalternilor rămași prin preajmă este să obstrucționeze până-n pânzele albe etapele tranziției, care până la el au fost o formalitate.

“Avansăm aici la Casa Albă sub prezumția că vom avea un al doilea mandat Trump. Părerea mea în legătură cu aceste alegeri este că avem de-a face cu ceea ce s-ar putea numi "decepție imaculată", se juca verbal consilierul pentru comerț Peter Navarro, redus la comerțul cu fantasmagoriile.

Unde poate sfârși jocul prezidențial este, în aceste ore, un subiect de speculație extrem de serios.

“Donald este confruntat, pentru prima oară în viața lui, cu o situație în care nu-și poate cumpăra salvarea. Singurul motiv pentru care comportamentul său imatur, nejustificat, dezgustător, continuă este că Republicanii îi permit să continue.///Cine știe ce se întâmplă în culise. Donald e disperat, îngropat în datorii, și are acces la cele mai ascunse secrete ale țării”, alerta nepoata președintelui, Mary Trump.