Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De la Vestele galbene din Franța la... Rățuștele galbene din Tailanda

tailanda.png

Rațele galbene din plastic au devenit un simbol al protestelor pro-democrație din Tailanda
Sursa imaginii: 
Twitter via France24

Luna aceasta au izbucnit ciocniri violente între manifestanți pro-democrație, activiști regaliști și forțele de ordine, în apropierea Parlamentului din Bangkok. Protestatarii au folosit rațe uriașe de plastic pentru a se proteja de tunurile de apă și gazele lacrimogene folosite de poliție.

Din iulie, o mișcare de protest în favoarea reformei democratice a guvernului și a monarhiei a mobilizat zeci de mii de thailandezi, printre care și mulți tineri.

La 17 noiembrie, o demonstrație a avut loc în apropierea Parlamentului, la Bangkok, în timp ce parlamentarii dezbăteau reforma constituțională. Locul fusese anterior baricadat de blocuri de beton și sârmă ghimpată.

Pe măsură ce tensiunile au crescut între protestatari și forțele de ordine, gigantele rațe de plastic, au apărut.

 

„Rațele din plastic au devenit scuturi împotriva apei și gazelor lacrimogene”

„Crystal”, un activist pro-democrație din Bangkok care a preferat să rămână anonim, a declarat că protestatarii au adus inițial rațe de plastic pentru a-și batjocori guvernul militar:

„Întrucât Parlamentul este situat lângă râul Chao Phraya, protestatarii au dorit să plaseze rațele de plastic pe docul din fața clădirii, ca un afront față de guvern [ însă parlamentul era inaccesibil din cauza baricadelor]”.

Cu toate acestea, când oamenii legii au început să folosească tunurile cu apă împotriva protestatarilor, rațele de plastic au devenit scuturi împotriva apei și a gazelor lacrimogene ".

Protestatarii pro-democrație au folosit rațele pe post de scut când au izbucnit violențele cu activiști regaliști care erau îmbrăcați în tricouri galbene. Este pentru prima dată când are loc o astfel de ciocnire de la începutul mișcării de protest.

Într-un videoclip postat pe Twitter în aceeași zi,  se poate observa cum activiștii regaliști aruncă cu sticle de apă și alte obiecte mici în activiștii pro-democrație, care folosesc rațele de plastic pentru protecție.

Jurnalistul Pravit Rojanaphruk, care a postat videoclipul a scris: „Le spun oamenilor să se oprească, le spun că suntem cu toții thailandezi, dar unii continuă să arunce sticle de apă și cărămizi. Ambele părți continuă să arunce lucruri."

Dintre cele 55 de persoane rănite în timpul protestului, șase au fost împușcate, potrivit medicilor. Responsabilii nu au fost încă identificați. Poliția a negat utilizarea gloanțelor în timpul operațiunilor.

 

Rațele galbene: un nou simbol al mișcării pro-democrație

După ce au servit ca scut pentru protestatari, rațele au devenit un nou simbol al mișcării de protest tailandeze. Imaginile postate pe Twitter pe 18 noiembrie arată protestatarii fluturând rațe de plastic și pancarte pe care scria „Salutați rațele galbene”.

La 18 noiembrie, Parlamentul tailandez a votat în favoarea unei dezbateri cu privire la două amendamente constituționale. Cea mai populară propunere printre protestatarii pro-democrație, prezentată de ONG-ul tailandez iLaw, a încercat să înlocuiască senatorii numiți de militari cu reprezentanți aleși și să schimbe articolele din Constituție referitoare la monarhie. Însă aceasta a fost respinsă de deputați.

Protestatarii solicită demisia prim-ministrului Prayuth Chan-ocha, un fost lider militar care a preluat puterea printr-o lovitură de stat în 2014 și a fost reales în 2019 în cadrul unor alegeri controversate. De asemenea, ei solicită un control mai mare al puterii monarhiei și o revizuire a Constituției.

 

Traducere de Anda Costiuc după France24