Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Patriarhia Română, deranjată de tipărirea calendarelor bisericeşti cu sigla unui partid politic

Reprezentanții Patriarhiei precizează, printr-un comunicat oficial, că nici un calendar bisericesc autentic nu poate fi folosit ca material electoral, iar cel publicat de acest partid conține și multe erori față de cel oficial.

Reacția Bisericii Ortodoxe Române vine după ce reprezentanții unui partid politic au tipărit, în scop electoral, calendare creştin-ortodoxe pe care se află și sigla acelei formațiuni.

În comunicatul redactat, Patriarhia anunță că a aflat cu surprindere că o entitate politică aflată în campanie electorală a tipărit, cu scopul de a le oferi cetățenilor ca material electoral, calendare creştin-ortodoxe care conţin nu doar o siglă politică, ci și greşeli liturgice şi tipiconale, omisiuni sau înscrieri eronate ale unor sfinţi români canonizaţi recent şi ale unor sărbători religioase.

Potrivit legii, Biserica Ortodoxă Română are dreptul exclusiv de tipărire a calendarelor ortodoxe şi de comercializare a acestora numai în biserici, mănăstiri şi propriile magazine bisericeşti.

De asemenea, reprezentanții bisericii au reiterat faptul că BOR nu se implică în campaniile electorale.

Drept urmare, Patriarhia Română le recomandă credincioşilor ortodocşi să caute calendarele autentice numai în biserici, în mănăstiri şi în magazinele bisericeşti, pentru a avea siguranţa că textul acestora este cel aprobat anual de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.