Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: După carantină 3 nivele de restricții din 2 decembrie

boris_johnson.png

Boris Johnson
Premierul Boris Johnson a anunțat revenirea de la carantină la sistemul regional pe nivele în Anglia
Sursa imaginii: 
BBC

Prim ministrul britanic Boris Johnson a anuțat revenirea după 2 decembrie de la carantină la sistemul de restricții pe trei nivele existent înainte de 5 noiembrie. Unele restricții rămân severe dar pentru prima oară de la începutul pandemiei de Coronavirus e este permisă participarea spectatorilor la spectacole și evenimente sportive. 

Premierul Johnson a prezentat Planul de Iarnă al guvernului care cuprinde restricțiile impuse după patru săptămâni de carantină și perspectivele pentru Marea Britanie în următoarele luni.

După 2 decembrie Anglia (unde locuiește peste 80% din populația Regatului Unit va reveni la sistemul regional cu trei nivele de alertă: mediu, ridicat și foarte ridicat. 

În regiunile de nivel 1 și 2 guvernul recomandă în continuare munca de acasă, acolo unde este posibil, însă permite întâlnirea a maximum șase persoane înauntru sau afară (numai afară la nivel 2), redeschiderea tuturor magazinelor, a sălilor de forță și în premieră după luna martie participarea spectatorilor în limita de 50% din capacitate sau maximum 4000 (2000 la nivel 2) - care este mai mică - la evenimentele în aer liber și 1000 în sală, în condițiile de distanțare socială. 

Restaurantele, barurile și hotelurile se redeschid în regiunile de nivel 1 și 2, dar numai în condițiile în care servesc mese substanțiale până la orele 23. 

La nivel 1 și 2 este permisă reluarea călătoriilor interne și internaționale cu evitarea regiunilor de nivel 3. La toate cele trei nivele va fi permisă reluarea nunților cu maximum 15 persoane și a înmormântărilor cu maximum 30 de persoane precum și redeschiderea lăcașelor de cult în condiții de distanțare socială.

Instituțiile de învățământ care au fost deschise pe durata carantinei își continuă activitatea. Premierul Johnson a spus că regiunile pe nivele vor fi anunțate joi. 

Vaccinuri și testare

Guvernul are ca obiectiv principal reducerea coeficientului de transmitere a virusului R sub 1, care la ora actuală la nivelul UK este de 1,1. Acesta reprezintă numărul mediu pe persoane cărora o persoană infectată le transmite virusul. R peste 1 înseamnă creștere exponențială a numărului  de infectați. 

Vaccin Coronavirus Oxford Astra Zeneca
Guvernul a precomandat 100 de milioane de doze din vaccinul anti-Coronavirus Oxford/Astra Zeneca
Sursa imaginii: 
Sky News

Programul de iarnă menționează campania de vaccinare care ar putea începe în curând dacă acestea vor primi autorizarea forului de reglementare.

Guvernul a precomandat 350 de milioane de doze, cu trei vaccinuri - Pfizer, Moderna și Oxford/Astra Zeneca în fază avansată de testare.

Un al doilea punct din planul guvernului se referă la tratarea bolii Covid-19, iar un al treilea la testare, a cărei capacitate zilnică a crescut de la 100000 la sfârșitul lui aprilie la 500000 la sfârșitul lui octombrie. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ