Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce l-a făcut pe Trump să anunțe că pleacă de la Casa Albă

donald_trump.jpeg

Donald Trump pleacă de la Casa Albă

Președintele american în exercițiu dă undă verde procesului de tranziție spre administrația Biden.

Decizia a venit la mai bine de două săptămâni de la anunţarea înfrângerii lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din SUA.

Preşedintele republican în exerciţiu nu a recunoscut în mod direct victoria lui Joe Biden, promiţând să continue o ”luptă dreaptă” în timp ce demersurile sale în justiţie se înmulţesc, fără succes, pentru a încerca să demonstreze fraude în alegerile din 3 noiembrie.

Anunțul a venit, ca de obicei, pe Twitter

 

 

”Cu toate acestea, în interesul superior al ţării noastre, recomand” ca agenţia guvernamentală responsabilă pentru transferul de putere să facă ”ceea ce este necesar în ceea ce priveşte protocoalele şi am cerut echipei mele să facă acelaşi lucru”, a scris Trump pe Twitter.

Anunțul de la Casa Albă vine în condițiile în care luni seara a fost validat oficial rezultatul alegerilor din statul Michigan, unde învingător a fost declarat Joe Biden, o lovitură majoră pentru Donald Trump, care încă spera că mai poate întoarce rezultatul.

Administraţia Trump trebuie să recunoască oficial că Joe Biden este preşedintele ales pentru ca echipa de tranziţie a democratului să poată începe să primească informaţii clasate top-secret şi să discute cu echipele existente în diferitele ministere.

Primele nume anunțate de Biden pentru echipa de la Casa Albă

Echipa democratului a luat imediat notă de o etapă care permite ”un transfer de putere paşnic şi fără probleme”.

Președintele ales Joe Biden a anunțat, luni, primele nume importante din viitoarea sa administrație: secretarul de stat și echipa pentru securitate națională, toți foști colegi în administrația Obama.

Anthony Blinken va fi șeful diplomației, John Kerry - diplomatul pentru problemele de climă, iar Janet Yellen va deveni prima femeie secretar al Trezoreriei.

Janet Yellen, care a fost prima femeie preşedinte a Fed (banca centrală americană) între 2014 şi 2018, este o economistă renumită şi respectată. Ea se bucură de sprijinul aripii de stânga a Partidului Democrat. Secretarul Trezoreriei, un post echivalent cu cel al unui ministru de finanţe, este cel mai important după cel al secretarului de stat, care se ocupă de afaceri externe.