Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


George Pop de Băsești, cel care a prezidat Marea Adunare Națională de la Alba Iulia

gheorghe_pop_de_basesti.jpg

George Pop de Băsești (1835-1919)
Sursa imaginii: 
Enciclopedia României din 1938 via wikipedia.org

Una dintre cele mai semnificative figuri ale Marii Uniri a fost cea a lui George Pop de Băsești. Este cel care în calitate de președinte al Partidului Național Român a condus Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie 1918 care a decis Unirea Transilvaniei cu Regatul României.

George Pop de Băsești s-a născut în 1835, în nordul Transilvaniei, într-o mică familie nobiliară. A studiat în Baia Mare și în Oradea, apoi a urmat cursurile Academiei de Drept din Oradea.

În 1860, la terminarea facultății, a început să lucreze ca funcționar în administrația publică. În 1872 a candidat și a fost ales deputat în Parlamentul din Budapesta, din partea cercului electoral din Cehu Silvaniei.

A devenit unul dintre cei mai activi lideri ai românilor ardeleni, iar în 1880 a propus, într-o conferință organizată la Turda, unirea tuturor reprezentanților politici ai românilor din Transilvania și Ungaria într-un singur partid. Un an mai târziu, în urma unei conferințe organizate la Sibiu, propunerea lui George Pop de Băsești devenea realitate.

La această conferință, George Pop de Băsești a fost ales vicepreședinte al Partidului Național Român, într-o perioadă extrem de grea. Această formațiune politică a înfruntat ostilitatea autorităților din Budapesta, care doreau să împiedice funcționarea unor partide constituite pe baze etnice.

De asemenea, George Pop de Băsești s-a afirmat drept unul dintre liderii mișcării memorandiste din 1892. A avut de înfruntat un nou val de ostilitate, deoarece milita pentru autonomia Transilvaniei.

Pentru rolul său în promovarea Memorandumului din 1892, a fost condamnat la închisoare, în urma procesului ținut la Cluj. În cele din urmă, memorandiștii au fost grațiați, după intervenția Regelui Carol I al României pe lângă împăratul Franz Jozef al Austro-Ungariei.

În anul 1902, George Pop de Băsești a fost ales președinte al Partidului Național Român. În mandatul său, această formațiune politică a trecut de la tactica pasivismului la cea a activismului. De asemenea, tot el i-a promovat pe tinerii Iuliu Maniu, Alexandru Vaida-Voevod și alții din generația lor în conducerea partidului.

George Pop de Băsești, care devenise o figură cu adevărat patriarhală, a devenit, în toamna târzie a anului 1918, figura simbolică a luptei pentru Unirea Transilvaniei cu România.

La 1 Decembrie 1918, el a prezidat Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, care a decis Unirea Transilvaniei cu Regatul României.

Documentele istorice arată că drumul spre Alba Iulia i-a fost fatal. George Pop de Băsești s-a îmbolnăvit și a murit la sfârșitul lui februarie 1919. La conducerea Partidului Național Român a fost succedat de Iuliu Maniu.

George Pop de Băsești și-a lăsat prin testament întreaga avere Mitropoliei Greco-Catolice din Blaj, pentru a fi folosită pentru susținerea activităților culturale.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 24 noiembrie 2020