Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europa Plus – Maia Sandu vrea să colaboreze cu Rusia

poza_rusia.jpg

Image source: 
komersant.ru
  • Noua președintă aleasă a Moldovei vrea să colaboreze cu Moscova
  • Statele Unite sfătuiesc și încurajează opoziția din Georgia.
  • Una dintre marile catedrale armene a fost bombardată și vandalizată în timpul conflictului din Nagorno Karabagh.
  • Ambasadoarea Azerbaidjanului l-a acuzat pe deținătorul unei mărci de ceasuri de lux la radioul elvețian.
  • Ucraina impune caratina de weekend.
  • În Turcia, proiectul „Canalul Istanbulului” este motiv de ceartă între guvern și primarul metropolei.
  • Familii din Kazahstan își caută viitorul și deschid mici afaceri.

Noua președintă aleasă a Moldovei vrea să colaboreze cu Moscova

Noua președintă a Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că va face eforturi pentru a stabilii relații pozitive și pragmatice între țara ei și Rusia. În opinia ei, sarcina pe care o are ca președinte este de a uni socitatea:

„Misiunea mea este să scot țara din izolarea internațională și să stabilesc relații bune cu Federația Rusă, ceea ce va rezolva probleme importante pentru cetățeni. Voi face tot ce pot pentru a avea o relație pragmatică și pozitivă cu Rusia. Sper ca începând de acum, vom avea o bună cooperare”, precizează biroul de presă al Partidului Acțiunii și Solidarității, pe Facebook.

În turul al 2-lea al alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie, Maia Sandu a câștigat 57,72% dintre voturi, față de 42,28% cât a obținut Igor Dodon. Dealtfel, președinta aleasă pledează pentru o politică pro-europeană.

Liderul rus Vladimir Putin a felicitat-o pe Maia Sandu pentru victoria din alegeri și și-a exprimat speranța de a vedea dezvoltarea relațiilor dintre cele două țări, scrie cotinianul rus „Komersant”.

 

Statele Unite sfătuiesc și încurajează opoziția din Georgia

Departamentul de stat american încurajează opoziția georgiană să se lupte în Parlament și să refuze boicotul. Responsabilii americani au făcut acest anunț în timpul unei informări la Tbilissi, în prezența mai multor jurnaliști străini.

Opinia departamentului de stat al SUA este că pentru a lupta contra violărilor politice, este necesară folosirea instituțiilor existente, de a le însuși, nu de a le respinge.

„Noi îi sfătuim să intre în Parlament, să aducă schimbări importante sistemului electoral, pentru ca viitoarele alegeri să fie mai bune, și nu vom mai vedea repetarea aceluiași tip de nereguli”, a declarat purtătorul de cuvânt american în timpul briefingului.

Alegerile legslative din Georgia s-au confruntat în ultimii 30 de ani cu același fel de încălcări ale legii: cumpărarea de voturi, intimidarea alegătorilor, utilizarea abuzivă a resurselor administrative, iar 2020 nu a făcut excepție.

Departamentul de stat mai spune că scopul vizitei lui Mike Pompeo a fost să demonstreze susținerea țării, a instituțiilor, a cetățenilor și a viitorului transatlantic, și nu de a se angaja într-o dezbatere politică. Amintim, cele 8 partide de opoziție care au trecut pragul electoral la alegerile legislative din 31 octombrie, refuă acum să recunoască legitimitatea Parlamentului georgian, acuzând fraudele numeroase din timpul scrutinului.

 

Catedrala armeană Sfântul Mântuitor Ghazanchetsots din Chouchi, bobardată în timpul conflictului din Nagorno Karabagh, a fost vandalizată

În timpul unei discuții telefonice între Vladimir Putin și președintele Azerbaidjanului, Aliyev, conducătorul rus a subliniat necesitatea de a proteja bisericile și funcționarea lor normală, iar omologul său a spus că acestea vor fi asigurate de statul azer și de Sfântul Scaun de la Etchmiazin, sediul Bisercii Apostolice armene și al tuturor catolicilor din Armenia. Ministrul Educației, Științei, Culturii și Sporturilor din Armenia a anunțat, însă, că, între timp, Catedrala armeană Sfântul Mântuitor Ghazanchetsots din Chouchi a fost profanată și vandalizată de azeri.

Într-un comunicat oficial, Sfântul Scaun de la Etchmiazin spune că aceștia au intrat în catedrală, au profanat-o și și-au lăsat mesajele pe ziduri. „Azerbaidjanul nu trebuie autorizat să urmeze politica împotriva culturii armene, pe care o duce de decenii, sub diverse forme”, spune comunicatul.

Poziția Armeniei este susținută și de Biserica Ortodoxă Rusă, care anunță, tot printr-un comunicat oficial, că toate bisercile și mânăstirile din Nagorno Karabagh trebuie protejate, indiferent de confesiune.

 

Ambasadoarea Azerbaidjanului îl acuză pe deținătorul mărcii de ceasuri Frank Muller la radioul elvețian

Ambasada Republicii Azerbaidjan la Berna continuă să muncească pentru a evidenția încălcările eticii militare și atitudinea agresivă a Armeniei împotriva Azerbaidjanului și a arăta publicului elvețian poziția azerilor pe frontul din Nagorno Karabagh.

Ambasadoarea Khanum Ibrahimova a fost invitată la postul de radio „RSI”, în cantonul de limbă italiană Tessin. A fost un moment de mare importanță, fiindcă în această regiune imaginea ar fi deformată, mai ales din cauza legăturilor din diaspora armeană mult mai numeroasă, acuzată că ar avea diverse relații în media.

Ambasadoarea a susținut că după fiecare dintre cele trei acorduri de încetare a focului, armata armeană a trecut linia frontului și ar fi ucis și rănit mulți civili, în zone îndepărtate de cea a conflictului.

De asemenea, Vartan Sirmakes, omul de afaceri de origine armeană care conduce uzina „Goldstar” din Elveția și marca de ceasuri de lux Frank Muller, a fost învinuit că ar fi exploatat ilegal zăcăminte de aur în zona de conflict, timp de mai mulți ani. Acesta va fi urmărit de Biroul Procurorului General al Republicii Azerbaidjan, conform dreptului național și internațional.

Ucraina impune caratina de weekend

Agravarea situației epidemiologice în Ucraina a constrâns autoritățile să impună măsuri stricte de carantină. În timpul weekendurilor din noiembrie, guvernul a închis afacerile care avuseseră cel mai mult de suferit și în timpul blocajului din primăvară.

Carantina este valabilă sâmbăta și duminica și este posibil să fie prelungită. De asemenea, multe restricții s-au impus în restul țării și în timpul săptămânii.

„Economia de lock-out nu va rezista. După calculele furnizate de ministerele Economiei și de Finanțe, afacerile vor falimenta, oamenii își vor pierde slujbele și economiile”, a declarat ministrul Sănătății, Maxim Stepanov.

Oamenii de afaceri din Ucraina au propus guvernului să decreteze, mai degrabă, o oprire totală, pe o perioadă scurtă, a activităților economice în întreaga țară, aeastă metodă fiind considerată o măsură mai eficientă pentru stoparea răspândirii coronavirusului și care ar afecat mai puțin statul ucrainean.

 

În Turcia, proiectul Canalul Istanbulului – motiv de ceartă între guvern și primarul metropolei

Primarul Istanbulului, Ekrem İmamoğlu, a fost martor în procesul lansat de ministerul de Interne din cauza panourilor de afișaj cu mesajul: „Ori canalul, ori Istanbului”. Edilul susține că acest proiect nu este al guvernului, ci este o promisiune electorală a partidului AKP. El spune că a se opune acestui plan face parte din responsabilitățile sale și că acele panouri nu au fost montate cu bani din bugetul local. İmamoğlu spune că se opune Canalului Istanbululului fiindcă acesta va afecta resursele de apă din sol, va dubla densitatea populației, va crește riscul de cutremure, va fi o amenințare ecologică, va izola opt milioane de oameni pe o insulă artificială și va perturba grav traficul, și așa destul de aglomerat în marele oraș.

Canalul, care ar însemna încă o cale navigabilă pe lângă cea a Bosforului, nu este acceptat nici de majoritatea populației din Istanbul. Într-un sondaj lansat de municipalitate, 64,2% dintre locuitorii orașului sunt împotriva acestuia.

Istanbulul are circa 16 milioane de locuitori, la care se adaugă alte câteva milioane de turiști în fiecare an.

 

Familii din Kzahstan își caută viitorul și deschid afaceri

În urmă cu 12 ani, Bakhytgoul Moukhammed și familia sa au plecat din China și s-au stabilit în Kazahstan, țara ei de origine. A lucrat în diverse fabrici, apoi a decis să-și deschidă propria afacere.

Bakhytgoul Moukhammed s-a născut în 1974 la Koulja, în Republica Populară Chineză.

„Am ajuns în Kazahstan în 2008 și ne-am căutat de lucru. Am găsit ceva într-o fabrică de mobilă, eu și soțul meu. Acolo am muncit timp de 3 ani. În 2011 am ajuns în capitala Alma Ata și ne-am instalat la Alexandrovka, un sat din apropiere. Am muncit doi ani, apoi, până în 2017 am fost în concediu de maternitate, fiindcă am născut doi copii. Am urmat și un curs de croitorie de 3 luni, pentru care am primit și o subvenție, cu care mi-am cumpărat o mașină de cusut. Astfel, lucrez de acasă de aproximativ un an”, spune Bakhytgoul.

Acum, ea are 4 copii, dintre care doi sunt studenți la Universitatea de Stat „Goumilev”. Mica afacere de famlie a femeii din Kazahstan are 6 angajați, se dezvoltă, iar ea se declară fericită în această țară.

 

Au participat la realizarea Revistei Presei din Vecinatatea Estică:

Yepraksya Davtian, Armenia

Nikita Melnikov, Rusia

Bahar Alieva, Azerbaidjan

Magda Purtskhvanidze, Georgia

Ömer Faruk Karașahn, Turcia

Yosyp-Yuriy Harayda, Ucraina

Zhuldyz Alen, Kazakhstan

 

Toate articolele din seria Europa Plus a RFI România aici

Proiect realizat în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei