Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Biden : noi gesturi de deschidere totală față de Europa ostracizată de Trump

biden_blinken.jpg

Image source: 
AFP

Preşedintele-ales al SUA, Joseph Biden, a discutat prin telefon cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cu Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, şi cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, pledând pentru consolidarea relaţiilor transatlantice.

 

 

"Să construim o alianţă puternică UE-SUA. Am vorbit cu preşedintele-ales, Joe Biden, şi l-am invitat la o reuniune specială la Bruxelles, anul viitor, cu liderii celor 27 de ţări UE. Acum este momentul să ne unim forţele pentru contracararea Covid-19, gestionarea problemelor climatice, pentru teme de securitate şi multilateralism", a declarat Charles Michel, prin Twitter.

"Sunt încântată că am vorbit cu preşedintele-ales al SUA, Joe Biden. L-am felicitat pentru victorie. Este un nou început al parteneriatului global UE-SUA. O Uniune Europeană puternică şi o naţiune americană puternică pot configura agenda mondială prin cooperare, multilateralism, solidaritate şi valori comune", a afirmat, la rândul său, Ursula von der Leyen.

"Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit luni cu Joe Biden pentru a-l felicita pentru alegerea în funcţia de viitor preşedinte al Statelor Unite şi pentru alegerea Kamalei Harris în funcţia de vicepreşedinte. Domnul Stoltenberg i-a mulţumit preşedintelui-ales Biden pentru că susţine de mult timp NATO şi relaţiile transatlantice", anunţă Alianţa Nord-Atlantică, pe site-ul propriu.

"Au discutat despre importanţa Alianţei transatlantice ca fiind baza securităţii noastre colective. Secretarul general NATO i-a transmis preşedintelui-ales Biden că aşteaptă să colaboreze foarte strâns cu el pentru consolidarea legăturilor dintre America de Nord şi Europa şi pentru pregătirea viitoarei reuniuni a liderilor NATO", precizează Alianţa Nord-Atlantică.

Tot un semn al unei viitoare deschideri a administrației Biden față de Europa este și nominalizarea lui Antony Blinken pentru funcţia de secretar de stat în viitorul guvern de la Washington. Consilier al lui Biden de multă vreme, viitorul şef al diplomaţiei americane are tendinţe intervenţioniste şi va trebui să restabilească relaţiile Statelor Unite cu aliaţii, afectate în unele cazuri de actualul preşedinte Donald Trump, apreciază AFP. Politicos şi elegant, Blinken, în vârstă de 58 de ani, pare în multe privinţe opusul predecesorului său, actualul şef de stat Mike Pompeo. Acesta a fost de asemenea un apărător constant al drepturilor omului. AFP consideră că sensibilitatea lui Blinken faţă de drepturile omului are legătură şi cu experienţa tatălui său vitreg, Samuel Pisar, unul din cei mai tineri supravieţuitori ai Holocaustului, fost deţinut în lagărele naziste de la Auschwitz şi Dachau. Avocat celebru specializat în relaţiile Occidentului cu blocul sovietic, Pisar, născut în Polonia, s-a stabilit împreună cu familia la Paris, unde Blinken a urmat şcoala Jeannine Manuel în perioada când SUA se împotmoleau în războiul din Vietnam. Blinken a studiat la Harvard, apoi a făcut carieră în domeniul juridic şi în politică. A lucrat pentru comisia de afaceri externe a Senatului SUA, în perioada când Biden era membru.