Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Crăciunul și Anul Nou în pandemia covid: Singuri acasă

pixabay_home_alone.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay

"După alegeri va fi clar că trebuie să intrăm în lockdown și vom rămâne probabil până la finalul lunii ianuarie, începutul lunii februarie", crede Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș Bolyai. În opinia sa, sărbătorile, Crăciunul și Anul Nou, vor fi petrecute acasă: "fiecare singuri acasă, cu cei cu care locuiesc". Fără lockdown, secțiile ATI vor fi arhipline și vom avea "mortalitate în exces, adică oameni care mor din cauza faptului că nu ajung să aibă acces la serviciile de terapie intensivă" spune profesorul clujean.

Este record de pacienți covid în secțiile de terapie intensivă. Peste 1.200 de persoane sunt în stare gravă. De ieri și până azi au fost raportate mai mult de 7.700 de cazuri noi din peste 30.000 de teste, ceea ce înseamnă că 1 român din patru testați s-a dovedit a fi infectat cu SARS-COV-2. Alți 196 de oameni au decedat.
Toate paturile de terapie intensivă din județul Sibiu pentru pacienții infectați cu coronavirus sunt ocupate. Teoretic ar mai fi 4 paturi ATI în 2 spitale publice, dar nu pot fi folosite din lipsă de personal.
Ca să descongestionăm secțiile de terapie intensivă ar trebui să nu avem mai mult de 2.000 de cazuri noi zilnic, explică Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș Bolyai. Scăderea până la 2.000 nu se va petrece fără lockdown dar, spune el, decizia va fi amânată până după alegeri. Tot din cauza consecințelor electorale nu se instituie nici carantinarea capitalei, mai afirmă profesorul clujean:

Practic, capacitatea secțiilor de terapie intensivă va fi depășită o bună bucată de timp. Noi ca să ajungem la capacitate ar trebui să scădem sub 2.000 de cazuri pe zi și să menținem nivelul acesta sau să scădem sub el o bucată de cîteva săptămâni până când vom ajunge să descongestionăm secțiile de terapie intensivă. Altfel, avem mortalitate în exces, adică oameni care mor din cauza faptului că nu ajung să aibă acces la serviciile de terapie intensivă. Ca să reușim să facem treaba asta și să reușim să scădem cu viteză mare asta se poate face numai prin lockdown; deci în faza în care suntem noi cu transmitere intracomunitară și cu ratele de incidență pe care le avem doar prin lockdown. Lockdown nu se va lua nicio măsură până la alegeri. Trebuie să fim pragmatici și realiști pentru că va impacta alegerile și atuncea vom rostogoli cumva numărul de cazuri până la alegeri. După alegeri va fi clar că trebuie să intrăm în lockdown și vom rămâne probabil până la finalul lunii ianuarie, începutul lunii februarie.