Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


PSD vrea la guvernare și își prezintă planul economic. A. Mitroi: „E o combinație toxică greu de finanțat”

7598131-mediafax_foto-eduard_vinatoru.jpg

Sursa imaginii: 
Mediafax Foto

PSD se bazează pe fondurile europene în efortul de relansare pe care economia va trebui să îl facă în următorii ani din perioada post-pandemie. Asta reiese din programul de guvernare al social-democraților, pe care PSD promite să îl aplice dacă va reveni la guvernare după alegerile parlamentare din 6 decembrie. În plus, social-democrații vorbesc despre o „raționalizare a cheltuielilor”, despre digitalizare, dar și despre îmbunătățirea colectării de taxe și impozite. Toate reprezintă eforturi pe care viitorul guvern va trebui să le facă în următorii ani în contextul creșterii explozive a deficitului bugetar, susține PSD în programul de guvernare. Profesorul de economie Adrian Mitroi afirmă, la RFI, că fondurile europene trebuie să reprezinte un colac de salvare pentru orice guvern va veni la putere în 2021. Problemele financiare, însă, nu vor putea fi ocolite și vor fi serioase, avertizează profesorul.

Poate prinde PSD colacul de salvare al fondurilor UE?

Adrian Mitroi: Dacă ne uităm la toate programele de guvernare, toate se învârt în jurul a ceea ce ajută ecuația bugetară să se închidă. Noi, analiștii, am scris asta de foarte multă vreme și am arătat că un deficit bugetar și o datorie publică de o asemenea magnitudine se finanțează în condiții de restricție teribilă de investiții și de echilibrare socială. Mă uit și eu la prima linie (n.r. din PDF icon program_guvernare_psd.pdf) și văd că programul Next Generation al Uniunii Europene, programul Sure, programele de agricultură, toate sunt parte integrantă din această ecuație, care are un minus substanțial. El nu mai este finanțabil decât cu fonduri europene, indiferent de formula de guvernare și de ambițiile politice. Evident că este un scenariu optimist. Dar pe ăsta îl vedeți în absolut toate programele. Atenție! Nu avem altă structură și altă soluție decât să sperăm la aceste fonduri. Dar din nou vă spun atenție. Aceste fonduri nu sunt pe gratis. Nu sunt nerambursabile. Trăim cu această idee. Atenție! Ce ignorăm va veni la momentul cel mai nepotrivit să își arate fața hidoasă. Aceste fonduri sunt fonduri de împrumutat. O datorie publică cu aceste programe de care îmi spuneați, de peste 53% va funcționa pe avarie. Atunci, degeaba suntem noi optimiști că am găsit soluția când nu mai avem investiții străine directe.

Reporter: Ca să fie clar, domnule profesor, fondurile europene sunt fonduri nerambursabile. Dumneavoastră vă referiți la ce anume?

A.M: Mă refer la fondurile europene nerambursabile. Atenție la nuanța asta. Aceștia sunt bani împrumutați pe care noi trebuie să îi dăm într-un fel sau altul, să-i cofinanțăm. Noi nu primim degeaba banii aceștia și facem ce vrem cu ei...

Rep: Într-adevăr, cofinanțarea este o problemă, domnule profesor. Și trebuie să avem bani. Asta e una din întrebări. Avem bani să cofinanțăm aceste proiecte?

A.M: Nu avem bani. Atenție la nuanța asta. Haideți să nu fugim ca la școală. Nu o las ca la școală, ca la studenți. Când spunem nerambursabil nu înseamnă că i-am luat și nu îi mai dăm înapoi niciodată. Ei nu sunt un împrumut bancar. Sunt de acord cu ceea ce spuneți. Dar noi oricum îi plătim înapoi în alte condiționalități care sunt și de natură financiară și de natură de politică economică.

„O combinație toxică greu de finanțat”

Rep: Are PSD, referindu-ne în special la el, dar nu numai, au partidele din România premisele pentru a schimba paradigma și a performa la acest capitol al fondurilor europene în următorii ani, care vor fi foarte dificili din punct de vedere economic?

A.M: Sigur că da pentru că nu vor avea de ales. Această condiționalitate de care vă spuneam nu va fi de ales, pensionari, alocații, IMM-uri. Avem un dezechilibru în economie și atunci nu mai avem nici încasările. Nu vor avea de ales decât să accelereze accesul la aceste fonduri europene. Dar o rată de absorbție de 50%-60% este enormă pentru noi.

Rep: Deficitul bugetar este în acest an și va fi și în următorii o problemă de luat în seamă și va fi nevoie de bani la buget. În programul de guvernare al PSD se vorbește despre o raționalizare a cheltuielilor pentru a face rost de acești bani. Nu e foarte clar din programul de guvernare al PSD. Nu sunt detalii aici. Pe dumneavoastră la ce vă duce cu gândul această raționalizare a cheltuielilor, domnule profesor?

A.M: Este acea consolidare fiscală, acel bla-bla de care auzim de vreo 15 ani pe la toate instituțiile. Ce dumnezeu o fi însemnând această consolidare fiscală? Adică punerea capacului la cheltuielile guvernamentale care nu sunt necesare. Sunt două tipuri mari. Sunt cele de ordin social, promise și importante, cele legate de pensii, de alocații, pe care degeaba le amânăm. Salariile profesorilor trebuie mărite. Nu pe poți amâna la nesfârșit. Fac parte din echilibrul social și firesc al unei națiuni. Sunt celelalte obligații pe care le ai în regim investițional de coparticipare și finanțare. Ce te faci pentru că nu mai ai investiții străine directe? Noi ne-am alimentat creșterea economică cu ISD. Nu le mai avem nici pe astea. Băncile nu pot achiziționa nici ele titluri de stat. Sunt deja la limita de finanțabilitate a deficitului. Trebuie să vii cu ceva. Toate partidele au găsit această soluție a fondurilor europene. Ce ne facem cu obligațiile guvernului, oricare va fi acesta? Ce ne facem cu finanțarea unui deficit cu două procente, peste 10%, cu un deficit de cont curent și el foarte mare? E o combinație toxică greu de finanțat. Pui o parte din fonduri europene pe care trebuie să le și cofinanțezi. Însă așa cum arată panoul de bord acum va trebui să tăiem în primul rând de la investiții, în al doilea rând de la cofinanțări, în al treilea rând de la proiectele care țin de avantajul competitiv al țării. În schimb, IMM-urile și alte lucruri trebuie să le lăsăm la coadă, din nefericire.

 
Profesorul de economie Adrian Mitroi, despre programul de guvernare al PSD