Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Scoaterea R.Moldova din izolare internațională, depășirea crizei provocate de Covid-19, printre prioritățile Maiei Sandu

Președintele ales al R.Moldova, Maia Sandu, care urmează să preia mandatul într-o lună de zile, și-a anunțat prioritățile pentru perioada imediat următoare. Astfel, scoaterea R.Moldova din izolare internațională, acțiune ferme pentru combaterea corupției, asigurarea unei justiții corecte, dar și depășirea crizei provocate de coronavirus, iată doar câteva lucruri pe care vrea să le facă noul președinte. După învestirea oficială în funcție, în primele săptămâni, afirmă Maia Sandu, în R.Moldova va efectua o vizită liderul de la Cotroceni, Klaus Iohannis. Va avea o întrevedere și cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. În contextul pandemiei de coronavirus, Maia Sandu a îndemnat cetățenii să respecte măsurile sanitare, să poarte mască, să fie responsabili pentru că doar așa poate fi depășită această situație dificilă.

”Vă rog foarte mult să purtați mască, inclusiv de dragul oamenilor în vârstă, de dragul oamenilor cu probleme de sănătate, să amânați petrecerile și alte evenimente pentru mai târziu. Vă rog foarte mult să ne solidarizăm și să fim mai buni unii cu alții pentru că doar așa putem să depășim această perioadă dificilă. Doar prin responsabilitate și bunătate vom ieși cu bine din perioada grea prin care trecem”. Este îndemnul președintelui ales al R.Moldova, Maia Sandu, în contextul în care în R.Moldova, zilnic, peste o mie de persoane se infectează cu coronavirus și în jur de 20 își pierd viața din cauza Covid-19. Astăzi, bilanțul total ajunge la 99.633 de cazuri și 2.188 de decese.

”Știu că am obosit cu toții, știu că situația creată de pandemie devine tot mai apăsătoare și mai dificilă, dar pericolul cel mare încă nu a trecut. Este foarte important să fim atenți în continuare, să ne protejăm și să fim solidari cu cei mai vulnerabili decât noi. De responsabilitatea și solidaritatea noastră depinde sănătatea și chiar viața noastră și a celor din jur”, continuă Maia Sandu.

Potrivit președintelui ales, în aceste zile, ne confruntăm cu foarte multe probleme, situația fiind proastă cam în toate domeniile. ”Ne aflăm într-o criză sanitară și economică foarte mare, țara a fost izolată pe plan internațional din cauza iresponsabilității autorităților. Oamenii au fost privați de ajutoare, iar fărădelegile continuă fără nicio opreliște. Nu vom putea rezolva toate problemele într-o zi, printr-o minune. Dar putem și trebuie să întreprindem acțiuni zi de zi, pas cu pas, așa încât oamenii să simtă schimbări spre bine cât mai curând. Și exact asta îmi propun să fac din prima zi de mandat”. 

Printre prioritățile noului președinte, susține Maia Sandu, vor fi ”o politică externă pozitivă și benefică, așa încât să scoatem Moldova din izolare internațională. Să ne asigurăm că bugetul pentru anul 2021 presupune suficiente resurse pentru sistemul medical, pentru economie și pentru oamenii care s-au pomenit într-o situație foarte grea din cauza acestei crize, să pregătim și să întreprindem acțiuni ferme pentru combaterea corupției”. ”Mă voi concentra pe obținerea ajutorului pentru depășirea crizei sanitare și economice. Voi solicita ajutor sub formă de donații de echipamente – ventilatoare, aparate radiografice digitale mobile, tomografe, precum și medicamentele care lipsesc, în special pentru secțiile de reanimare, teste, echipamente de protecție și alte consumabile. În cadrul proiectelor de cooperare cu UE și România voi pune în discuție asigurarea Republici Moldova cu vaccin anti-COVID într-un termen cât mai restrâns posibil”.

Totodată, Maia Sandu a solicitat Guvernului ca la pregătirea bugetului de sănătate pentru anul 2021, ”să includă o asigurare mai bună a sistemului sanitar cu toate cele necesare atât pentru tratarea COVID și complicațiilor acestuia, cât și pentru alte programe. Cer autorităților să ofere gratuitate absolută tratamentului la domiciliu al pacienților cu infecție COVID”.

În plus, președintele ales a solicitat ca politica fiscală și bugetul de stat pentru anul 2021 să includă ajutor real, nu doar declarat pentru agenții economici. ”În primul rând, trebuie să ne asigurăm că ajutăm agenții economici mici și mijlocii să nu falimenteze și să mențină locurile de muncă pentru oameni”.

Lupta cu corupția și reforma justiției la fel vor fi pe agenda Maiei Sandu. ”Voi aproba o nouă componență a Consiliului Suprem de Securitate și voi reseta modul de organizare și funcționare a instituției. Cele mai răsunătoare dosare vor fi primele subiecte puse în discuție în cadrul Consiliului de Securitate. Printre acestea furtul miliardului, Laundromatul rusesc, concesionarea Aeroportului, finanțarea ilegală a partidelor politice/campaniilor electorale”.