Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rusia a lansat o rachetă care depășește de 8 ori viteza sunetului

racheta_zircon.jpg

Image source: 
youtube

Armata rusă a publicat, joi, o nouă înregistrare cu testarea rachetei hipersonice „Zircon”, anunțul privind noul test fiind făcut de ministerul apărării, transmite „Moscow Times”.

Programul pentru dezvoltarea noului tip de rachetă „Zircon” a început în 2011, iar aceste arme concepute de către armata rusă au început să fie testate în urmă cu 5 ani.

Conform ministerul Apărării rus, această ultimă rachetă testată s-a deplasat cu o viteză mai mare decât Mach 8, adică de 8 ori mai mult decât cea a sunetului, deci aproximativ 10.000 de kilometri pe oră, înainte de a-și lovi ținta, aflată la 450 de kilometri distanță, în Marea Barenț - teritoriu rusesc.

Vladimir Putin a prezentat proiectul în 2018, ca parte a noilor tehnologii de armament rusești.

Președintele a afirmat că rachetele hipersonice sol-aer, care pot fi lansate și de pe mare, se pot deplasa de 9 ori mai rapid decât viteza sunetului și ar putea lovi ținte aflate la peste 1.000 de km distanță.

Liderul rus a avertizat că țara sa va fi forțată să folosească rachetele hipersonice asupra submarinelor din apropierea apelor SUA, ca răspuns la escaladarea tensiunilor dintre cele două țări.

În replică, oficialii americani au catalogat afirmațiile sale drept „propagandă fără baze reale”.