Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cosmin Boiangiu, director executiv al noii Autorități Europene a Muncii

2020-10-28_item-cosmin-boiangiu-2019.jpg

Cosmin Boiangiu
Cosmin Boiangiu, director executiv al noii Autorități Europene a Muncii

Nou înființată Autoritate Europeană a Muncii, cu sediul la Bratislava, va crea din 2021 o punte de legătură între cetățeni si legislație. Printre atribuțiile noii agenții se găsește și cea de informare a muncitorilor privind drepturile lor ca cetățeni europeni. 

Lucrătorii transfrontalieri, cei sezonieri, lucrătorii ce obțin contracte temporare svi alte categorii beneficiază de drepturi europene pe care aceștia nu și le cunosc întotdeauna.  

Comisia Europeană a atribuit serviciul de mediere a conflictelor transfrontaliere între lucrători și angajatori și între statele membre acestei Autorități nou înființate.  

Directorul executiv al Autorității va fi actualul ambasador adjunct al României la UE, Cosmin Boiangiu.  

Lucrătorii sezonieri sunt considerați ca cea mai vulnerabilă categorie a căror expunere la risc a fost demonstrată recent în plină pandemie de cazul românilor aduși la lucru în Germania în condiții precare.  

„Autoritatea va lucra direct cu statele membre nu numai pentru a furniza informații mult mai bune cetățenilor, dar și pentru a coordona inspecții la locul de muncă acolo unde se aplică legislația europeană”, a declarat pentru RFI Cosmin Boiangiu.  

Noua instituție va combate munca nedeclarată, un fenomen care ar putea fi declanșat de directiva muncitorilor detașați prin care esticii europeni trebuie plătiți la fel ca svi cei din vest, pe piața din vest.  

Cosmin Boiangiu spune însă că din eliminarea acestui fenomen al muncii nedeclarate „vor avea de câștigat și lucrătorii mobili dar și companiile pentru că oferă un cadru previzibil pentru afacerile lor și vor putea să beneficieze de o forță de muncă motivată și calificată”.  

Autoritatea Europeană a Muncii ar trebui să devină operațională în prima jumătate a anului viitor.  

 
Cosmin Boiangiu, directorul executiv al noii Autorități Europene a Muncii vorbește cu Mihaela Gherghișan despre atribuțiile noii instituții