
Politică
Ce face Europa în pandemie? De exemplu, își ajută vecinii
1060401830_0_25_3076_1690_1000x541_80_0_0_cab1a0ed820537b9efeb0684e17a26c4.jpg

Gestul este parte a strategiei „Team Europe”, care se dorește o demonstrație importantă a solidarității UE cu aceste țări, într-un moment de criză fără precedent.
Și nu numai criză de sănătate sau criză economică. Dar și o criză de comunicare. Statele din vecinătatea Uniunii Europene, cu sisteme politice mai slabe și mai vulnerabile au fost luate imediat în vizor, la începutul crizei, de puteri rivale, precum Rusia sau China, dar și Turcia. Mesajul a fost cam același: Uniunea Europeană este egoistă, Uniunea Europeană este dezbinată, Uniunea Europeană nu-și ajută vecinii, doar regimurile autoritare sunt generoase.
Și așa, lideri ai acestor state au apărut, de voie, de nevoie, în spațiul public, mulțumind ba Chinei, ba Rusiei. Unii au făcut-o pentru că, într-o perioadă de început a pandemiei, când toată lumea fusese luată prin surprindere, orice ajutor, oricât de neînsemnat, era binevenit. Alții, precum președintele moldovean încă în funcție, Igor Dodon, o făceau din pur interes politic – el insista pe ajutorul rusesc, deși Uniunea Europeană ( și chiar România singură) se angajaseră mai mult în Republica Moldova decât Moscova.
Statele beneficiare vor fi Albania, Bosnia și Herțegovina, Georgia, Regatul Hașemit al Iordaniei, Kosovo, Republica Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Tunisia și Ucraina .
După cum spunea Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie, „Solidaritatea europeană nu trebuie să se oprească la granițele Uniunii noastre. Pentru că în această criză globală, ori rezistăm, ori cădem împreună”.
El a făcut apel la Parlamentul European și Consiliu să convină rapid asupra acestui pachet important.
Fondurile vor fi puse la dispoziție sub formă de împrumuturi în condiții extrem de favorabile pentru a ajuta aceste țări să își acopere nevoile de finanțare imediată. Condițiile oferite sunt cu mult mai bune decât statele beneficiare ar putea găsi pe piețele financiare.
Strategia „Team Europe”, combină resursele UE, ale statelor sale membre și instituțiilor financiare, în special Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru a sprijini țările partenere.
Cifra generală a pachetului „Team Europe” ajunge la peste 20 miliarde EURO, parte a unui angajament mai larg al UE cu țările și regiunile învecinate. Și un răspuns concret la întrebarea: Ce face Europa?
Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica