Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


PSRM, gata să susțină un Guvern propus de Sandu. PAS:”Dodon iar vine cu scenarii”

colaj_drapel.jpg

Image source: 
Colaj/RFI

Președintele Igor Dodon susține că Partidul Socialiștilor este gata să susțină un Guvern propus de Maia Sandu, președintele ales al R.Moldova.”Maia Sandu poate forma o proprie coaliție de guvernare și să identifice un alt prim-ministru, care să preia responsabilitățile Guvernului”. Totodată, socialiștii o îndeamnă pe Maia Sandu să înceapă cât mai curând procesul de negociere cu grupurile parlamentare, ”să creeze un nou Guvern sau să provoace alegerile parlamentare anticipate și să-și realizeze programul electoral”. Pe de altă parte, reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu, susțin că Igor Dodon vine din nou cu scenarii, când el de fapt ar trebui să realizeze scenariul aprobat de popor.  

Igor Dodon a ținut să precizeze, vineri, că socialiștii nu se țin cu orice preț de guvernare, mai ales că nu au o majoritate parlamentară. ”PSRM este gata să susțină un guvern propus de Maia Sandu, în cazul în care dânsa este gata într-adevăr să își asume responsabilitatea pentru soarta țării și a cetățenilor și crede că poate gestiona criza mai bine decât actualul guvern. Ca urmare, nu trebuie pierdut timpul până la instalarea de jure în funcția de președinte, fiindcă doamna Maia Sandu și PAS își pot asuma chiar acum responsabilitatea pentru conducerea țării, așa cum au anunțat că doresc”, susține Igor Dodon.

Potrivit lui Dodon, Maia Sandu are acum posibilitatea ”să-și formeze orice coaliție dorește, fie pentru a guverna țara, fie pentru a provoca alegeri anticipate. Totul acum depinde de capacitățile de negociere ale dumneaei”.

Totodată, președintele moldovean a menționat că Guvernul Chicu este dator moral și profesional să-și continue munca, să aibă toată puterea și libertatea de acțiune în contextul în care Moldova se află în criza provocată de pandemie și dificultăți economice.

Pe de altă parte, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco, susține că Igor Dodon ”iar vine cu scenarii. Guverne, coaliții, blocaje”. ”Dar poate e cazul să se gândească să implementeze scenariul pe care l-a aprobat poporul Republicii Moldova, unicul deținător al suveranității naționale și unicul care contează cu adevărat? Să plece”, este mesajul vicepreședintelui PAS pentru Igor Dodon.

Să spunem că, președintele ales Maia Sandu urmează să preia mandatul într-o lună de zile. Scoaterea R.Moldova din izolare internațională, acțiune ferme pentru combaterea corupției, asigurarea unei justiții corecte, dar și depășirea crizei provocate de coronavirus, iată doar câteva lucruri pe care vrea să le facă noul președinte.

După învestirea oficială în funcție, în primele săptămâni, afirmă Maia Sandu, în R.Moldova va efectua o vizită liderul de la Cotroceni, Klaus Iohannis. Va avea o întrevedere și cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

În contextul pandemiei de coronavirus, Maia Sandu a îndemnat cetățenii să respecte măsurile sanitare, să poarte mască, să fie responsabili pentru că doar așa poate fi depășită această situație dificilă.