Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ludovic Orban, despre cazul consilierului PNL la SGA Mureș: O numire nepotrivită

Premierul a vorbit, vineri, despre cazul numirii unui consilier PNL la conducerea Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureș.

Ludovic Orban a reacționat după ce președintele Klaus Iohannis i-a transmis să accelereze procesul de audit al administrației publice:

A fost o numire nepotrivită. De altfel, am și dispus plecarea acelui om care a fost numit. Poziția președintelui și poziția mea sunt foarte clare în privința administrației. Noi ne dorim o administrație în care factorul politic să aibă o influență din ce în ce mai mică. Chiar punctul meu de vedere e că cine vrea să facă o carieră în funcția publică nu trebuie să aibă treabă cu politica. Toate funcțiile trebuie ocupate prin concurs. Aici fac o paranteză - noi, din păcate, nu am mai putut să organizăm niciun concurs, pentru că în trecerea de la starea de urgență la starea de alertă majoritatea PSD din Parlament a blocat prin Legea 55 toate concursurile”, spune Orban.

Prim-ministrul declară că își dorește o administrație bazată pe principiul competenței, meritocrației, bazată pe selectarea funcționarilor pe bază de concurs organizat în condiții transparente:

Angajamentul nostru ferm este că pentru o administrație bazată pe principiul competenței, meritocrației, bazată pe selectarea funcționarilor pe bază de concurs organizat în condiții transparente, în procedurile de organizare evaluarea nu trebuie făcută numai de reprezentanți ai conducerii instituției, ci trebuie implicate reprezentanți ai universităților, ai asociațiilor profesionale. De asemenea, obiectivul nostru e să depolitizăm Agenția Națională a Funcționarilor Publici și chiar să schimbăm subordonarea actuală, pentru că la ora actuală este subordonată Guvernului și ar trebui găsită o formă de organizare să aibă autonomie, astfel încât să poată să implementeze toată legislația în domeniul funcției publice”, a mai spus premierul.

Amintim, Klaus Iohannis anunță că, după numirea unui consilier PNL la conducerea Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureș, a avut o discuție cu premierul Ludovic Orban, în cadrul căreia i-a transmis să accelereze procesul de audit în sfera administrației publice:

„E inacceptabil!”, a spuns președintele.

Jurnaliștii de la „Recorder” au publicat un interviu cu Ovidiu Ianculescu, un inginer tânăr din Mureș care, anul trecut, obținuse prin concurs postul de director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureș, o instituție cu peste 400 de angajați, care gestionează infrastructura de apă din șase județe.

După câteva luni s-a schimbat guvernarea PSD cu cea PNL, directorul Apelor Române a fost înlocuit cu Ervin Molnar, lider local PNL, și au început să fie făcute schimbări și în teritoriu.