Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Olguţa Vasilescu acuză că prefectul şi ”instituţiile de forţă şi control” au cerut închiderea Târgului de Crăciun

128422886_992248687928711_2774698263187777938_n.jpg

Târgul de Crăciun din Craiova
Sursa imaginii: 
Facebook Olguta Vasilescu

Târgul de Crăciun de la Craiova a fost închis la doar o oră de la deschidere. Primarul Olguța Vasilescu a decis să-l organizeze și în acest an, în plină pandemie, deși majoritatea orașelor au renunțat la evenimentele de sărbători.

Primarul Craiovei Lia Olguţa Vasilescu acuză că prefectul de Dolj şi ”instituţiile de forţă şi control” au cerut comercianţilor din Târgul de Crăciun să închidă chioşcurile, afirmând că ”după ce PNL a închis pieţele şi producătorii ingheaţă şi ei, şi marfurile lor la 8 grade afară, acum a venit rândul chioşcurilor”, deşi alte sute de chioşcuri funcţionează în alte zone ale oraşului.

”Avem voie să aprindem iluminatul de sărbători? Răspuns: da! Avem voie să permitem funcţionarea chioşcurilor pe raza oraşului? Răspuns: da! Nicio lege, ordonanţă, hotărâre de guvern nu interzice asta! Şi atunci de unde zelul prefectului de Dolj şi al tuturor instituţiilor de forţă şi control de a le cere imperativ comercianţilor să inchidă chioşcurile din zona centrală care funcţionează perfect legal, aşa cum funcţionează alte sute de chioşcuri în toate cartierele oraşului? Şi de ce a fost necesar ca o maşină a CBRN să stea non stop în zonă, cu megafoanele pornite la maxim, ca să sperie copiii veniţi să vadă luminiţele de sărbători? După ce PNL a închis pieţele şi producătorii ingheaţă şi ei şi marfurile lor la 8 grade afară, acum a venit rândul chioşcurilor”, scrie Lia Olguţa Vasileescu pe Facebook.


Sursa imaginii: 
captura Facebook Olguta Vasilescu

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat într-o conferinţă de presă în 17 noiembrie că în acest an nu pot fi organizate  târguri de Crăciun, considerând că organizarea acestora în condiţii de pandmie este ”imposibilă şi inoportună”.

Ulterior, primarul Craiovei a scris pe Facebook: ”Şi la Viena se face târg de Crăciun. Cu aceleaşi restricţii precum cele impuse şi de noi la Craiova, cu diferenţa ca nu vom avea mese. Anul acesta nu vom avea, din păcate, caruselul, patinoarul sau orăşelul copiilor, ci doar căsuţe cu dulciuri, sucuri, vin fiert, globuri, obiecte de artizanat. Nu veţi găsi mâncare preparată la faţa locului, gen grătar sau mici, pentru ca am dorit să evităm ca oamenii să staţioneze prea mult în faţa chioşcurilor de Crăciun”.

Sâmbătă seara, craiovenii au aprins ei înșiși iluminatul festiv. Ei au fost invitați de Primăria Craiova să acceseze site-ul instituției, unde au găsit, pe pagina principală, butonul de aprindere, care putea fi apăsat la ora 18.00, din fața laptopului, tabletei sau a telefonului mobil.