Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Klaus Iohannis: Vaccinarea anti-covid, în masă, a populației ar putea începe în primăvară

vaccin.jpg

Sursa imaginii: 
© Dado Ruvic, Reuters

Primii care vor face vaccinul anti-COVID-19 sunt cei din sistemul medical, între care și voluntarii care vor participa la imunizare, și populația vulnerabilă, iar Administrația Prezidențială și Guvernul se va vaccina cu a doua tranșa de vaccin, a declarat, duminică, președintele Klaus Iohannis. Vaccinarea în masă a populaţiei care nu este nici în prima linie, nici cu comorbidităţi ar putea începe în primăvară.

 

Preşedintele Klaus Iohannis anunţă că a discutat cu ministrul Sănătăţii ca studenţii la facultăţile de medicină care fac voluntariat alături de cadrele medicale care se ocupă de tratarea patologiei COVID-19 să fie vaccinaţi odată cu personalul medical, pentru ca aceştia să îşi poată continua activitatea şi pregătirea inclusiv la patul bolnavului. De asemenea, preşedintele a afirmat că vaccinarea în masă a populaţiei care nu este nici în prima linie, nici cu comorbidităţi ar putea începe în primăvară.

Din media internațională cu siguranță ați aflat că deja sunt efectiv pregătite primele tranșe de vaccin și sperăm la începutul anului viitor să le avem și aici, în România, și să începem cu personalul medical, inclusiv studenții voluntari. Am discutat cu domnul ministru al Sănătății să-i prindem în rândul personalului medical, ca să poată continua munca pe care o fac cu multă dăruire și pentru ca să își poată continua pregătirea, inclusiv la patul bolnavului”, a spus Iohannis.

Întrebat dacă persoanele aflate la conducerea țării vor intra la vaccinare în prima linie, Iohannis a spus că primii imunizați vor fi cei din rândul personalului medical și persoanele care au boli ce se agravează dacă se infectează cu COVID-19.

În prima linie intră personalul medical, persoanele care au boli despre care știm că agravează această boală provocată de noul coronavirus și personalul esențial. Doar în tranșa a doua intră Administrația Prezidențială, Guvernul și așa mai departe și eu cred că lucrurile sunt bine gândite în această strategie. Împreună cu domnul ministru, împreună cu Guvernul am găsit o echipă tânără, foarte hotărâtă și foarte bine pregătită care a lucrat la această strategie de vaccinare, care se va ocupa și de punerea în practică a acestei strategii. În principal vor fi medici și civil și militari, va fi personalul care sprijină, asistente, surori medicale, înregistratori, fiindcă toate aceste acte trebuie înregistrate. Este nevoie de mii de oameni și probabil vom avea nevoie și aici de voluntari”, a spus Klaus Iohannis.

Acesta a discutat chiar cu reprezentantul studenților de la Medicină și a spus că studenții sunt pregătiți să vină să facă voluntariat și în campania de vaccinare.

Întrebat când preconizează că se va putea vaccina populația generală, Iohannis a spus că acest lucru se va întâmpla probabil în primăvară.

Am discutat aceste chestiuni în câteva întâlniri de tip video conferință la Consiliu și cei din Comisie care se ocupă de relația directă cu producătorii de vaccin ne-au spus că este destul de probabil ca primele tranșe de vaccin să vină la începutul anului viitor. Va continua livrarea tranșelor până când vor fi toate livrate, însă vaccinarea în masă, a populației care nu este nici în prima linie, nici cu comorbidități, nici cu sensibilități, se va produce probabil în primăvara. Deci putem să ne gândim că undeva la începutul anului ianuarie – februarie, în cea mai bună variantă. (...) Încă nu există niciun vaccin aprobat, dar se pare că este aproape. Va începe cu personalul medical, se va merge mai departe în tranșe și poate până la sfârșitul primăverii să terminăm prima rundă de vaccinare și pentru toată lumea”, a mai spus Klaus Iohannis.