Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: Anglia revine la un sistem de restricții regionale

anglia_niveluri.png

Harta nivelurilor de alertă
99% din populația Anglia trăiește în regiuni cu nivel de alertă ridicat și foarte ridicat de Coronavirus
Sursa imaginii: 
Daily Telegraph

Anglia revine la un sistem regional de restricții, după carantina de patru săptămâni impusă pe 5 decembrie de guvern. Camera Comunelor a parlamentului britanic a aprobat trecerea la sistemul cu trei nivelul de alertă de Coronavirus propus de prim ministrul Boris Johnson. 

În pofida unei rebeliuni în propriul Partid Conservator, premierul Johnson a obținut o majoritate confortabilă, 291 - 78, dar aceasta numai datorită abținerii de la vot a marii majorități a deputaților Partidului Laburist din opoziție. Un număr de 55 din cei 365 de deputați Conservatori au votat împotriva guvernului, în timp ce alți 16 s-au abținut, cea mai importantă rebeliune parlamentară de la începutul acestui mandat în decembrie 2019. 

De miercuri de la miezul nopții Anglia (unde trăiește 85% din populația Regatului Unit) va fi împărțită în trei niveluri de alertă 1 - mediu, 2 - înalt, 3 - foarte înalt, iar aproape 99% din populație trăiește în regiunile de nivel 2 și 3, excepțiile fiind Cornwall în sud-vest și insulele Wight și Scilly.

Regiunile de nivel 2 sunt situate în general în sudul și centrul Angliei, în timp ce cele de nivel 3 sunt mai ales în partea central-nordică și în nord-est. 

Orașe mari ca Londra și Liverpool sunt la nivelul 2, în timp ce Birmingham, Manchester, Leeds, Newcastle, Leicester, Nottingham, Bristol, între altele, sunt la nivelul 3.

La nivelul 3 diferențele cu precedenta carantină sunt relativ mici cu excepția redeschiderii tuturor magazinelor, în timp ce la nivel 2 se redeschid și restaurantele care servesc mâncare până la ora 23, piscinele și sălile de forță și pentru prima oară din martie va fi permisă participarea spectatorilor la evenimente culturale și sportive în condiții stricte de distanțare socială.

În Scoția continuă sistemul de restricții regionale pe cinci niveluri, Țara Galilor a ieșit din carantină de pe 27 noiembrie, dar menține restricții severe între care interdicția vânzării de alcool în localuri, în timp ce Irlanda de Nord este în carantină până pe 10 decembrie.

La nivelul Regatului Unit s-au înregistrat alte 603 decese din cauza Covid-19, aducând totalul la 59051, cu alte 13430 de cazuri de infectare, dar acest număr reprezintă jumătate față de cel înregistrat cu două săptămâni în urmă, iar coeficientul R de reproducere a virusului a scăzut la 0,9, ceea ce înseamnă că 10 persoane transmit virusul altor 9, iar numărul total al infectaților scade.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ