Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnalul tranziției: Trump în luptă cu adevărul

president_trumps_first_100_days-_45_33573172373.jpg

Jurnalul tranziției: Trump în luptă cu adevărul
Jurnalul tranziției: Trump în luptă cu adevărul
Image source: 
site-ul Casei Albe (arhivă)

În criză de timp la șase zile înaintea oficializarii rezultatelor alegerilor prezidențiale, avocații lui Donald Trump continuă să spere într-un miracol. Astăzi se încheie renumararea (a doua) pe care au cerut-o în Georgia, iar mâine este programată prima înfățișare într-un proces prin care cer ca Trump să fie declarat învingător în Nevada, stat pe care Joe Biden l-a câștigat la o diferență de 33. 596 de voturi. Președintele însuși i-a atacat pe Twitter pe guvernatorii Republicani ai Arizonei și Georgiei, aliați politici ai săi care au îndrăznit să recunoască oficial, pentru că așa-i obligă legea, evidența victoriei lui Joe Biden. Este o evidență pe care a admis-o și ministrul Justiției, William Barr, care a declarat ieri că nu au fost semnalate fraude de o amploare care să poată schimbă deznodamântul alegerilor.

Corespondentul RFI Radu Tudor relatează din SUA:

 

 

Unii numără zilele (49) alții orele (1.176) până la finele mandatului Trump.

Sunt ore pe care titularul și le petrece alergând după mirajul victoriei electorale.

"Biden intră la Casă Albă ca președinte doar dacă poate proba că ridicolele sale 80 de milioane de voturi n-au fost obținute ilegal sau fraudulos", declama ocupantul Casei Albe de la megafoanele delirului prezidențial, televiziunea Fox sau, încă mai la dreapta, rețelele Sinclair și OAN.

Duminică, pe Fox, îmboldit de o vestală de prim rang a cultului Trump, amfitrioana Maria Bartiromo, liderul lumii altenative s-a lansat într-unul dintre cele mai dezlânat-disperate monologuri ale perioadei post-electorale.

“Îmi va fi foarte greu să conced, pentru că a fost fraudă masivă. N-ar fi trebuit să se întâmple într-o țară ca a noastră. Am ajuns ca-n lumea-treia. Până și în Georgia s-au făcut greșeli. Singura re-numărare care contează acolo e să te uiți la toate semnăturile de pe plicuri, să vezi dacă se potrivesc. Sute de mii de cazuri, și am pierdut doar cu 12 mii...N-am pierdut, nu-mi place să spun că am pierdut”.

Georgia a numărat, a renumarat, și apoi, la cererea avocaților președintelui, a re-numărat renumărarea. Brad Raffensperger, șeful Administrației statale, ales în 2018 cu prijinul lui Trump, a certificat rezultatele, decizie pe care guvernatorul Brian Kemp, până la alegeri fidel trumpian printre fideli, a aprobat-o pentru că așa-i dictează legea.

“Multe se vor întâmpla de acum până pe 20 ianuarie. S-a găsit fraudă masivă. Folosim computere care pot fi piratate. Tot am auzit, "am avut o defecțiune", câte 5.000 de voturi, toate de la Trump la Biden, niciodată invers... I-am prins cu furtișagul, am demascat efortul lor fraudulos de a obține voturi. Cele mai multe furturi, de 10, 20, 30 de ori mai multe voturi, nu le-am prins”.

Cu șase zile înainte ca rezultatele statale să devină oficiale problema este, pentru președinte, că nu are dovezi care să reziste în instanțe. Comilitonii săi legali au încercat de 39 de ori până acum în cele șase state, Arizona, Nevada, Georgia, Pennsylvania, Wisconsin și Michigan care au decis soarta scrutinului dar, cu o singură excepție minoră, au eșuat. Toate cele șase au certificat rezultatele, ultimele două, Arizona și Wisconsin, la 30 noiembrie. În Pennsylvania, un complet de trei judecători ai Tribunalului de Apel din Philadelphia, toți Republicani, au sancționat, pe 21 de pagini devastatoare, un demers juridic fără temei. "Votanții, nu avocații aleg președintele", avertiza unul dintre membrii completului, Stephanos Bibas, nominalizat de Trump în 2017. Curtea Supremă a statului a intervenit în unanimitate (5 Democrați, 2 Republicani) pentru a respinge cererea trumpiană de nulificare, pentru pretinsă ne-constituționalitate, a 2,5 milioane de voturi.

“Nu s-a descoperit nici o evidență de fraudă masivă în cele câteva state care au certificat deja rezultatele. E clar că Joe Biden a câștigat. Au spus-o oficialiii care au gestionat alegerile. Așa funcționează democrația americană”, conchidea Ben Hovland, numit în 2018 de Trump la șefia Comisiei Federale de Asistență Electorală. În Wisconsin, unde Biden a ieșit învingător la o diferență de 20.600 de voturi, o renumarare limitată, penru care campania Trump a plătit 3 milioane de dolari, a adăugat 74 de voturi la activul președintelui-ales, care a câștigat în celelalte cinci state decisive la diferențe între 10.457 de voturi în Arizona și 154.188 în Michigan. În 2016 Trump, perdant la votul popular, câștigase Colegiul la o diferență totală de 77.000 de voturi în Michigan, Wisconsin și Pennsylvania. Multe dintre regulile și procedurile pe care le contestă astăzi erau în vigoare și acum patru ani.

“Am încredere în siguranța acestor alegeri, pentru că știu ce am realizat noi, știu că sistemele-s mai sigure, că toate tentativele de pirataj au eșuat. Nu există nici o dovadă de imixtiune cibernetică sau de compromitere a sistemelor de vot înainte, după sau pe 3 noiembrie”, nota Chris Krebs care era, până acum 20 de zile, directorul - numit de Trump - al Agenției de Securitate Cibernetică și Infrastucturală, organism din cadrul ministerului Siguranței Interne. La 12 noiembrie, Krebs a semnat, împreună cu liderii altor instituții guvernamentale abilitate, o declarație în care se re-afirmă că alegerile au fost corecte și sigure. Câteva ore mai târziu era demis de Trump, prin tweet, pentru vina de a fi spus adevărul.

Când ești Trump, adevărul nu-i un impediment. Când nu se luptă cu voturile potrivnice, acoliții avocățești ai președintelui alunecă în fantasmagorii despre aparataj de vot corupt de o cabala venezueleano-chineză, deși mașinile de vot ale firmei Dominion - cea obsesiv invocată - nu prea par părtinitoare. În Pennsylvania de pildă au fost folosite în 14 comitate, 12 dintre ele câștigate de Trump.

Nu contează, pentru că mașina infernală a cultului Trump nu are frâne. Nu se va opri nici după 8 decembrie, nici după 14, când Colegiul Electoral se exprimă, probabil nici după 20 ianuarie 2021, când Joe Biden își intră în atribuțiuni.

“Oamenii-s angajați total; elemente ale aparatului prezidențial nu vor permite ca aceste alegeri să fie furate, vor munci în fiecare zi, 24 de ore din 24, până când victoria lui Trump va fi confirmată. Cred că în ajunul învestiturii de la 20 ianuarie Parlamentul federal va afirma victoria copleșitoare a lui Trump la 3 noiembrie”, febricita, din străfundurile ecosferei trumpiene, Steven Bannon, fost consilier prezidențial.

Unul dintre cei rămași pe baricade este Doug Mastriano, senator statal în Pennsylvania, care a co-petiționat, cu asociați din Cameră, pentru anularea certificării și preluarea de către Parlament - întâmplător majoritar Republican - a numirii electorilor în Colegiu.

E o manevră ce va fi imitată în zilele următoare în alte state cu majoritate parlamentară Republicană.

“Trebuie să ajungem la Curtea Supremă, sau să-i facem pe legislatorii statali să declare inacceptabile și ilegale rezultatele. Certificările sunt un fapt, dar ele pot fi neutralizate pe motiv de neconstituționalitate”, amintea, optimist până la capăt și mult după, un corifeu al garniturii legale prezidențiale, Joe diGenova.