Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O nouă arestare în cazul Jan Kuciak – și de ce subiectul este unul european

hascak.jpg

Omul de afaceri Jaroslav Haščák este suspectat că ar fi ordonat asasinarea jurnalistului slovac Jan Kuciak
Sursa imaginii: 
Facebook / Jaroslav Haščák

Marți, ziarul slovac online actuality.sk difuza o știre care făcea imediat înconjurul redacțiilor din Europa și lumea întreagă: a fost arestat omul de afaceri Jaroslav Haščák, acuzat că ar fi ordonat uciderea jurnalistului slovac Jan Kuciack și a logodnicei sale.

Să ne amintim: jurnalistul a fost ucis în propria locuință, în stil mafiot, în 2018, împreună cu logodnica sa Martina Kusnirova.

Dublul asasinat a declanşat proteste masive, în urma cărora premierul Robert Fico, șeful partidului populist de stânga SMER a fost nevoit să demisioneze, fiind înlocuit însă cu un apropiat al său, Peter Pellegrini.

Dar mișcarea populară a generat în cele din urmă alegerea ca președintă a țării a avocatei anticorupţie, Zuzana Caputova, fără experiență politică.

Totodată, ancheta asupra uciderii lui Kuciak a dus la concedierea a 12 judecători suspectaţi de corupţie şi de alte acte reprobabile. Iar în presa slovacă au apărut articole despre amploarea fenomenului corupţiei în interiorul poliţiei.

Dar cine este Jaroslav Hascak, arestat aseară?

Potrivit G4 Media, este cofondatorul Penta Investments, grup cu afaceri în industria medicală, bancară, real estate și aeronautică. Penta, pe care o controlează împreună cu Mark Dospiva, are interese în Privatbanka, în lanțul de farmacii Dr. Max și operatorul de pariuri sportive Fortuna.

Haščák și Dospiva, care studiau amândoi la Beijing, au început în anii 1990 să importe textile chinezești în lanțuri de magazine din Cehoslovacia.

În timpul privatizării Slovaciei, din 1996, Penta a preluat controlul asupra celui mai mare fond al statului, plătind doar 20% din valoarea sa reală de piață.

Omul de afaceri slovac, acuzat că a ordonat asasinarea jurnalistului de investigaţie Jan Kuciak, ar fi luat decizia privind eliminarea acestuia după ce a constatat că este imposibil să-l facă să tacă, potrivit unui document judiciar citat luni de numeroase medii de informare slovace.

După cum știm, uciderea jurnalistului slovac precum și a colegei sale de breaslă, Daphne Caruana Galizia, din Malta, au devenit subiecte europene – atât din cauza gravității faptelor cât și pentru că investigațiile la care lucrau aveau legătură cu fraude la adresa banilor europeni.

Astăzi, cele două cazuri capătă o nouă semnificație, odată cu discuțiile privind legarea fondurilor europene de respectarea statului de drept.

De altfel, procurorul-șef european, Laura Codruța Kovesi, a declarat recent că instituția sa va ancheta inclusiv cazurile investigate de jurnalistul slovac Jan Kuciak și de jurnalista malteză Daphne Caruana Galizia, care au fost asasinați.

Este , dincolo de toate și o datorie de onoare – după cum se poate vedea și din interviul pe care fosta șefă a DNA l-a acordat postului nostru, joi, 26 noiembrie. Și când a amintit de susținerea pe care familiile jurnaliștilor uciși i-au acordat-o încă din ziua preluării funcției europene.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 2 decembrie 2020