Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Consiliul Dirigent, guvernul de tranziție al românilor ardeleni

consiliul_dirigent.jpg

Membri ai Consiliului Dirigent - Rândul de jos, de la stânga la dreapta: Alexandru Vaida Voevod, Ștefan Cicio Pop, Iuliu Maniu, Vasile Goldiș, Aurel Vlad. Rândul de sus: Iosif Jumanca, Romul Boilă, Valeriu Braniște, Victor Bontescu, Dionisie Florianu, Ioan Suciu, Aurel Lazăr, Emil Hațieganu, Ion Flueraș.
Sursa imaginii: 
wikipedia.org / public domain

În data de 2 decembrie 1918, la Alba Iulia, lua naștere Consiliul Dirigent. Era un organism al cărui rol era, de fapt, de guvern regional al Transilvaniei, menit să conducă această regiune până la deplina integrare în Regatul României. Principala personalitate din acest Consiliu Dirigent a fost Iuliu Maniu.

La 1 Decembrie 1918, românii ardeleni, strânși la Alba Iulia, au decis formarea unor adevărate organisme de stat. Ei au desemnat un Mare Sfat Național care avea rolul unui Parlament regional.

De asemenea, a fost desemnat și echivalentul unui guvern, numit Consiliul Dirigent. Acesta a gestionat administrația Transilvaniei sub conducerea președintelui său, Iuliu Maniu.

Desemnarea lui Iuliu Maniu în fruntea noului organism avea și semnificația unei predări de ștafetă. Dacă la 1 Decembrie 1918, Mare Adunare Națională a fost condusă de bătrânul președinte al Partidului Național Român, George Pop de Băsești, Consiliul Dirigent era condus de Iuliu Maniu, cel care avea să devină și succesorul lui George Pop de Băsești la conducerea partidului.

Consiliul Dirigent al Transilvaniei era format din 15 membri care gestionau 12 departamente numite resorturi. Această denumire a fost aleasă intenționat pentru a nu crea confuzie cu ministerele din Guvernul Regal de la București.

Consiliul Dirigent avea un președinte, Iuliu Maniu, și patru vicepreședinți: Alexandru Vaida Voevod, Ștefan Cicio-Pop, Aurel Vlad și Vasile Goldiș. Din punct de vedere politic predominau membrii Partidului Național Român, însă erau și membri care reprezentau Partidul Social Democrat, precum Iosif Jumanca sau Ion Flueraș.

Membrii Consiliului Dirigent au depus jurământul de credință față de națiunea română la Alba Iulia, în fața episcopului ortodox de Arad, Ioan Ignatie Pop. Au lipsit trei membri ai consiliului: Octavian Goga și Vasile Lucaciu nu se aflau în Transilvania, iar Valeriu Braniște era bolnav.

Cei trei au fost, de altfel, și cei care nu au primit niciun portofoliu pentru că nu puteau să își exercite, în mod efectiv, atribuțiile.

Consiliul Dirigent al Transilvaniei a funcționat între 2 decembrie 1918 și 10 aprilie 1920. În această perioadă, a ținut 256 de ședințe.

Unele hotărâri au avut o importanță deosebită, cum ar fi numirea generalului Ioan Boeriu în fruntea armatei formate din foștii militari români din armata austro-ungară. Acest corp militar a luat parte, în 1918, la campania împotriva Republicii Sovietice Maghiare, conduse Bela Kun.

Tot Consiliul Dirigent al Transilvaniei i-a desemnat pe cei care au reprezentat Transilvania în Guvernul de la București ca miniștri fără portofoliu, precum și pe ardeleni care au prezentat interesele Transilvaniei la Conferința de Pace de la Paris.

Tot Consiliul Dirigent a fost cel care a decis instituirea limbii române ca limbă oficială în Transilvania, precum și trecerea instanțelor din Transilvania de sub autoritatea Curiei din Budapesta, sub autoritatea Curții de Casație și Justiție din București.

În 1919, componența politică a Consiliului Dirigent s-a schimbat pentru că au demisionat reprezentanții social-democraților, Iosif Jumanca și Ion Flueraș, iar în locul lor au fost numiți reprezentanți ai Partidului Național Român.

Activitatea Consiliului Dirigent a încetat în 1920, din cauza unei dispute dintre Partidul Național Român și Alexandru Averescu. Acesta a decis să dizolve organismul românilor ardeleni, împotriva voinței lui Iuliu Maniu.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 2 decembrie 2020